3 miracole biblice explicate de stiinta

3 miracole biblice explicate de stiinta

Ce explicatii au gasit cercetatorii pentru minuni din Biblie?

Fiecare dintre noi stie cel putin un miracol infaptuit in Biblie, indiferent ca e vorba de Noul Testament sau de Vechiul Testament. Unele dintre ele, asa cum ar fi de exemplu, inmultirea painii si a vinului sau minunea de la nunta din Cana Galileii sunt inca problematice pentru oamenii de stiinta care isi doresc mai mult sa cerceteze decat sa creada orbeste. Prin uramare o serie de minuni sau de intamplari supranaturale din Biblie si-au gasit treptat explicatia stiintifica.

1. Potopul si Arca lui Noe

Cei mai multi dintre oamenii de stiinta sunt de parere ca Arca lui Noe este mai degraba un simbol, si nu o ambarcatiune uriasa in care acesta a urcat cate o pereche din fiecare specie de animal, precum si pe cei din familia sa. Cu toate acestea, este foarte probabil ca marea inundatie sa fie absolut reala. Chiar si asa, cei mai multi dintre ei sunt de parere ca nu a fost un eveniment global, ci unul local. Retail jobs

Originea acestei legende pot fi cele doua rauri de pe teritoriul mesopotamian (astazi Irak), Tigru si Eufrat, care si-au iesit din matca in numeroase randuri si au cauzat indundatii majore. Prin urmare, nu ar fi imposibil ca impresionanta cantitate de ploaie care a cazut sa duca, asa cum spuneam, la iesirea din matca a celor doua rauri pana cand acestea s-au intersectat.

biblie

Foto Elena Elisseeva / Shutterstock

Pentru o persoana aflata pe o ambarcatiune, privind in stanga si in dreapta, nu ar fi fost greu de inchipuit ca intinderea de ape parea nesfarsita.

De altfel, nu ar fi prima data cand ar fi mentionata intr-un document mult mai vechi o astfel de inundatie. In Epopeea lui Ghilgames, una dintre scene este surprinzator de asemanatoare cu potopul biblic. Una dintre explicatiile oamenilor de stiinta ar fi ca autorii acestui capitol din Biblie s-au inspirat din inundatia majora produsa de cele doua rauri si si-au inchipuit-o la proportii mult mai mari.

Cu siguranta daca ar fi existat o inudantie de dimensiune globala, urmele acesteia ar fi fost gasite in toata lumea iar anul in care ar fi avut loc ar fi putut fi obtinut cu destul de multa usurinta.

2. Mana cereasca

„Am auzit cartirile israelitilor; de aceea spune-le: «Intre cele doua seri veti avea carne, iar dimineata – paine din belsug; atunci veti sti ca Eu sunt DOMNUL, Dumnezeul vostru.»“ 13 Seara au venit niste prepelite care au acoperit tabara; dimineata, in jurul taberei, se afla un strat de roua. 14 Cand stratul de roua s-a ridicat, pe suprafata pustiei au ramas niste boabe mici, ca boabele de gheata pe pamant. 15 Cand le-au vazut, nestiind ce sunt, israelitii si-au zis unii altora: „Oare ce sunt acestea?“ Moise le-a zis: „Este painea pe care DOMNUL v-a dat-o s-o mancati. 16 DOMNUL a poruncit ca fiecare om sa adune cat ii trebuie pentru hrana si anume un omer de fiecare persoana, dupa numarul celor din cortul lui. Sa adunati pentru fiecare persoana din cortul vostru.“ 17 Israelitii au facut astfel: unii au adunat mai mult, altii mai putin. 18 Dupa ce au masurat-o cu omerul, au vazut ca celui ce a adunat mai mult nu i-a ramas in plus, iar cel ce a adunat mai putin nu a dus lipsa; fiecare om a adunat dupa nevoile lui. 19 Desi Moise le-a zis sa nu lase nimic din ea pana dimineata, 20 ei nu l-au ascultat; unii au lasat o parte din ea pana dimineata, astfel ca aceasta a facut viermi si s-a imputit, iar Moise s-a maniat pe ei. 21 In fiecare dimineata israelitii adunau dupa cum aveau nevoie. Cand soarele era fierbinte, painea se topea. 22 In ziua a sasea ei au adunat de doua ori mai mult, doi omeri pentru fiecare persoana. Cand toti conducatorii adunarii au venit si i-au spus acest lucru lui Moise, 23 el le-a raspuns: „DOMNUL a poruncit astfel: «Maine este o zi de odihna, un Sabat sfant pentru DOMNUL; coaceti ce aveti de copt, fierbeti ce aveti de fiert si tot ce va ramane pastrati pana dimineata.»“

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri