Setari Cookie-uri

Grupele sanguine si temperamentul

Care sunt caracteristicile fiecarei grupe sanguine si cum iti poate afecta temperamentul!

Japonezii nu sunt doar un popor foarte evoluat si avangardist, dar si creator de trenduri, care ajung sa se popularizeze in toata lumea. Un astfel de trend, aparut inca din 1972, este inca in mare voga in zilele noastre si presupune dezvoltarea unui sistem de compatibilitati si descriere a caracteristicilor unei persoane pe baza grupelor sanguine.

Cel care a stat la baza acestei idei a fost Takeji Furukawa, care a publicat in Psychological Research articolul “The Study of Temperament Through Blood Type”. Desi din punct de vedere stiintific, la fel ca in astrologie, nu s-a stabilit ca ar exista dovezi solide intre grupa de sange si personalitatea individuala, acest lucru nu i-a impiedicat sa prezinte, la tv sau ziare, adevarate horoscoape de compatibilitate pe baza grupelor sanguine, asa numitele “ketsueki-gata”, iar cartile care descriu legaturile dintre grupa sanguina si personalitate sunt bestseller-uri incontestabile.

S-a ajuns pana la dezvoltarea de match-making-uri care iti pot gasi sotul/sotia ideala in functie de grupa de sange, intrebari in cadrul interviurilor de angajare, chiar segregari la locul de munca in functie de grupa de sange si cercetari costisitoare pentru a afla preferintele in materie de bauturi racoritoare, guma de mestecat, calendare, s.a. ale diferitelor tipologii sanguine.

Citește și:

temperament
Foto: lessedesing, Shutterstock

Caracteristicile grupelor sanguine

Grupa de sange A

Cei cu grupa de sange A detin o rezistenta si o calmitate care le permit sa faca fata celor mai dificile situatii, in momentele in care altii s-ar panica si ar reactiona haotic. Nu le plac confruntarile directe si evita oamenii certareti si conflictuali. Au tendinta de a fi retinuti, observa multe, gandesc multe, dar sunt politicosi si vorbesc putine. Nu au tendinta de a minti, dar daca sunt nevoiti sa o faca, sunt foarte talentati si raman nedescoperiti. Sunt, insa, loiali celor dragi. Stiu sa tina un secret si isi ascund cu dibacie emotiile si firea fragila. Le place armonia, sunt foarte creativi, au o dezvoltata latura artistica si sunt perfectionisti si constiinciosi. Pusi intr-o situatie de putere si control, au tendinta de a deveni aroganti si rebeli.

Citește și:

    Din punctul de vedere al sanatatii, prezinta anumite particularitati fata de celelalte grupe sanguine: au niveluri mai mari de cortizol (hormon de stres) in organism, au un risc cu 20% mai mare sa dezvolte cancer gastric fata de cei din grupa O sau B si un risc mai mare cu 5% fata de cei din grupa O de a dezvolta afectiuni cardiace. In plus, prezinta un risc mai mare pentru diferite tipuri de cancere, cum ar fi cel pancreatic ori leucemiile si, desi nu sunt la fel de atractivi pentru tantari ca celelalte grupe sanguine, fac forme de malarie severa.

    Grupa de sange B

    Cei care au grupa de sange B sunt foarte pasionali in legatura cu oamenii sau lucrurile care ii intereseaza. Sunt spirite independente si personalitati puternice, se entuziasmeaza usor, dar isi pot pierde interesul repede, tinzand spre superficialitate. Isi pot identifica cu usurinta prioritatile si sa munceasca din greu pentru ele, uitand deseori de lumea din jur. Sunt, de regula, individualisti, preferand sa munceasca singuri si sa nu coopereze cu ceilalti, intrucat prefera sa isi dezvolte propriile idei. Pot parea seriosi si reci din exterior, pentru ca se concentreaza mai mult pe ganduri, decat pe sentimente, dar sunt si veseli, curiosi, plini de energie si entuziasm atunci cand sunt extrem de pasionati de ceea ce fac. Pe de alta parte, cei din tipologia B sunt impulsivi, imprevizibili, superficiali si pe alocuri egoisti. Au un risc mai mare cu 11% fata de cei din grupa O de a dezvolta afectiuni cardiace si, alaturi de grupa AB, au un risc crescut de cancer ovarian.

    Grupa de sange O

    Este considerata “cea mai buna” grupa sanguina. Cei care fac parte din tipologia O sunt extrem de sociabili, energici si flexibili. Au stofa de lider si pot influenta si motiva multimile. Le place sa castige si sunt extrem de siguri pe ei. Nu cunosc ascunzisuri, zic mereu ceea ce au pe suflet, apreciaza opiniile celorlalti si le place sa fie in centrul atentiei. Sunt generosi si binevoitori si le pasa de bunastarea celor din jur. Sunt de incredere, dar au tendinta de a nu tolera greselile celorlalti. Incep cu usurinta mai multe proiecte, dar au probleme in a le finaliza si le abandoneaza fara remuscari. Sunt, in general, idealisti, competitivi, adaptabili, dar pot fi si gelosi, egoisti, nesiguri.

    Din punctul de vedere al sanatatii, au risc crescut sa faca ulcer si ruptura tendonului lui Ahile. Sunt de doua ori mai atractivi pentru tantari decat cei din grupa A, dar nu dezvolta malarie severa. Prezinta in schimb un risc crescut de a face holera.

    Grupa de sange AB

    Se spune ca posesorii grupei de sange AB prezinta caracteristici amestecate atat de la grupa A, cat si de la grupa B. Par a avea doua fete, doua personalitati. Sunt si timizi, si sociabili, si demni de incredere, dar pot fi si josnici. Ii ajuta pe cei aflati in nevoie, dar numai in conditiile lor. Pot fi sensibili, responsabili si plini de atentie, dar uneori insuficient pentru a contrabalansa calitatile mai putin pozitive. Sunt interesati de arta si metafizica, sunt sentimentali si au tendinta de a medita profund la propriile probleme. Au prieteni multi, dar deseori se indeparteaza de ei pentru a reflecta in singuratate. Uneori se cred neintelesi de catre cei din jur, se distanteaza si pun la suflet discutiile neplacute. Se pricep sa castige si sa gestioneze banii. Sunt, in general, receptivi, precauti, temperamentali si se ofenseaza usor.

    Din punctul de vedere al sanatatii, prezinta un risc cu 23% mai mare de a dezvolta afectiuni cardiace decat cei din grupa O, iar femeile insarcinate prezinta un risc dublu de a face preeclampsie. Neurologic vorbind, cei din tipologia AB au un risc mai mare de a dezvolta dificultati cognitive, mai ales in ceea ce priveste atentia, memoria si limbajul, specialistii considerand factorul de coagulare VIII ca fiind posibil responsabil.

    Foto prima pagina: conrado, Shutterstock

    Vizionare placuta


    Kudika
    6 Octombrie 2015
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.