Setari Cookie-uri

Magia ordinii: Metoda japoneza de a-ti organiza locuinta

Ordinea sta la baza unei vieti fericite si echilibrate!

Modul in care iti aranjezi casa, obiectele din locuinta sau camera in care dormi iti pot influenta subtil, dar categoric, comportamentul, starile de zi cu zi si chiar cursul vietii.

Marie Kondo, autoarea cartii Magia Ordinii. Senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa , preia anumite concepte despre ordine si haos, pe care le trece prin prisma experientelor dobandite in urma organizarii locuintelor clientilor sai, aducand solutii in mare masura influentate de cultura japoneza. Practic, cartea poate fi un ghid care sa te ajute sa iti transformi locuinta prin metoda KonMari: simplifica, organizeaza si depoziteaza. In felul acesta vei reusi sa iti pui casa in ordine, o data pentru totdeauna, fara a mai face dezordine.

Ordinea care se face o singura data! Ideea de baza a acestei metode senzationale este de a arunca tot ce nu iti inspira bucurie.

Citește și:

Metoda KonMari propune sa abordam dintr-odata si rapid procesul de ordine generala, contrar obiceiului de a face inventarul personal putin cate putin in fiecare zi. In caz contrar, tindem sa revenim la dezordine, iar munca de ordonare devine coplesitoare si neproductiva.

Un aspect important al metodei oferite de Marie Kondo, care o face sa fie atat de practica si de rapida, este faptul ca in loc sa faci curat in fiecare camera pe rand, sorteaza si arunca lucrurile in functie de categorie. Prin urmare, incepe cu hainele, documentele, cartile, obiectele mici si in final cele la care renunti cel mai greu, obiectele cu valoare sentimentala.

In loc sa te gandesti ce trebuie sa arunci, concentreaza-te pe ce trebuie sa pastrezi, ce obiecte iti sunt utile si iti aduc bucurie.

Chiar daca instinctual avem tendinta de a incepe curatenia din bucatarie, spre exemplu, apoi sa ne mutam in living, apoi in dormitor si asa mai departe, cel mai bine este sa strangem tot la un loc si sa sortam obiectele in functie de categorie. Motivul pentru care este mult mai usor sa folosim aceasta metoda, este ca, cel mai probabil, exista produse din aceeasi categorie imprastiate in toata locuinta, nu doar intr-o singura camera. Totodata, Kondo spune ca daca nu ai adunat toate obiectele dintr-un grup in momentul curateniei si ai dat mai tarziu peste un obiect din acea categorie, trebuie sa il arunci. In felul acesta vei fi mai motivat sa cauti in toate locurile din locuinta si sa nu faci curatenie doar pe jumatate.

Inspira-te din cele 8 de exemple care dovedesc ca metoda oferita de Marie Kondo chiar functioneaza:

Citește și:

1. Arunca acum, depoziteaza mai tarziu

Autoarea recomanda ca mai intai sa arunci tot ce este in plus, tot ce nu mai folosesti, ce este vechi, uzat, inutil, practic tot ce nu iti transmite o emotie prezenta si te leaga de momente din trecut. Aici intra cutii, obiecte primite cadou, hartii, carti, vase, haine, unelte.

In ceea ce priveste hainele, Kondo recomanda sa nu deschizi dulapul si sa decizi, dupa o privire asa pe fuga, ca tot ce ai acolo iti place si te incanta. Trebuie sa atingi fiecare haina si fiecare obiect. Iti inspira bucurie? Daca da, atunci aceasta este o metoda mult mai convenabila si mai eficienta de a sorta hainele. Arunca ce nu mai folosesti si pastreaza-le doar pe acelea care iti sunt necesare si care iti plac cu adevarat.

Totodata organizeaza-ti dulapul sau dressing-ul, iar in felul acesta vei avea loc pentru toate hainele si obiectele vestimentare.

Citește și:

2. Elibereaza spatiul de lucru

Acceasi regula se aplica si in ceea ce priveste spatiul de lucru. Kondo e de parere ca oamenii au tendinta de pastra prea multe foi pe birou, de care pur si simplu nu au nevoie. Pastrandu-ti biroul cat mai curat iti va face viata mult mai usoara si vei putea lucra mult mai bine.

3. Depozitarea pe verticala

Succesul depozitarii consta in organizarea pe categorii a obiectelor ramase, apoi incearca sa mentii ordinea prin punerea unui obiect inapoi de unde l-ai luat. Unul dintre sfaturile interesante oferite de Kondo este acela de a depozita pe vertical lucrurile, deoarece spatiul orizontal este adeseori destul de limitat. Aceasta metoda este mult mai practica si poate fi aplicata atat in ccea ce priveste hainele, prosoapele sau alte obiecte.

Totodata, pentru a-ti fi mult mai usor sa gasesti ce ai nevoie, le poti ordona si in functie de culoare.

Citește și:

Kondo propune o tehnica la fel de placuta pentru agatarea hainelor. Pune la vedere tot ce iti transmite o energie pozitiva si iti inspira bucurie. Aranjeaza-le de la stanga la dreapta, incepand cu hainele mai groase si mai inchise.

4. Foloseste compartimente mici

Kondo este o mare sustinatoare a utilizarii cutiilor de diferite marimi si forme pentru a-ti organiza obectele mici, cum ar fi bijuteriile. In loc sa arunci cutiile mici, incearca sa le pui undeva la indemana pentru a putea depozita in ele diferite lucruri sau obiecte care iti sunt necesare.

5. Organizeaza biblioteca

Criteriul principal se rezuma la bucuria pe care ti-o aduce cartea! Daca nu te emotioneaza, nu te bucura atunci cand o atingi, cand o vezi, cand o deschizi sau nu iti doresti sa o citesti in prezent, atunci nu are ce sa caute in biblioteca ta. Reducand numarul acestora poti avea mai mult spatiu in biblioteca pentru ce iti inspira bucurie.

Citește și:

6. Organizeaza obiectele din baie

Organizeaza produsele de ingrijire din baie in functie de cat de des le folosesti si pentru ce anume, iar restul depoziteaza-le in recipiente mai mici. Dupa ce ai folosit un anumit produs, curata-l si apoi pune-l la locul lui pana data viitoare cand ai nevoie.

7. Bucataria trebuie sa fie ordonata

Metoda lui Kondo in ceea ce priveste organizarea bucatariei, presupune ca pana si cutiile sa fie depozitate in alte cutii. Totodata, ea sugereaza sa pastrezi mobila cat mai curata si sa nu lasi prea multe obiecte la vedere.

8. Pastreaza holul curat

Evita sa depozitezi incaltamintea sau alte lucruri pe jos, ingreunandu-ti astfel accesul catre alte camere sau catre dulapuri si debarale. Podeaua trebuie sa fie mereu libera!

Daca vrei sa-ti faci ordine in viata poti incepe cu decizia de a-ti ordona casa, aruncand tot ce nu mai serveste scopurilor tale, tot ce nu te lasa sa mergi mai departe, sa evoluezi. Fa in asa fel incat totul sa fie la indemana si sa te folosesi doar de lucrurile de care ai cu adevarat nevoie, iar in felul acesta vei putea simti ce inseamna magia unei locuinte si a unei vieti ordonate.

Citește și:

Cartea Magia Ordinii: senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa, poate fi comandata online pe elefant.ro sau de pe libris.ro.

Vizionare placuta


Kudika
16 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.