Horia-Roman Patapievici (n. 18 martie 1957, Bucuresti) este un scriitor, fizician, filosof si eseist roman contemporan. La formatie fizician (a absolvit Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Fizica in 1981), s-a remarcat prin activitatea sa publicistica, culturala si politica post-decembrista. A fost sef al Institutului Cultural Roman si membru al CNSAS. A fost producator TV a doua emisiuni culturale, "Idei in libertate" (2002-2005) si "Inapoi la argument" (2006), ambele pentru TVR Cultural.

Cele mai importante scrieri ale sale sunt: “Cerul vazut prin lentila”, “Zbor in bataia sagetii. Eseu asupra formarii”, “Politice”, “Omul recent (Remarks on the Recentness in Man)”, “Ultimul Culianu”, “Despre idei si blocaje”, “Discernamantul modernizarii”.

Stilul scrierilor sale este analitic, lucid si totodata incarcat de profunzime si emotie.

Poti comanda online cartile lui Horia-Roman Patapievici.

ASCEZA

“Asceza nu e numai batutul mataniilor. Si casnicia e o asceza. Studiul e o asceza. Iubirea e o asceza. Filiatia e o asceza. Boala e o asceza. Viata de om izgonit din paradiso terrestre e o asceza. De aceea, la disperarea de a fi om, exista o singura reteta: fii plin, fii viu, fii prezent (i. e., creator) si cauta Prezenta.”

BUCURIA

“Bucuria e minunea minunilor. E coroana iubirii.”

CALE

“Nu exista nicio cale de a deveni mai bun daca nu ai devenit in prealabil mai fericit.”

CALITATE

“A avea calitate inseamna a resimti raul ca pe o vulgaritate. Lipsa de calitate a inimii antreneaza o descalificare generala a intregii fapturi.”

CAUZE

“Adevaratele cauze nu pot fi aflate cautand cu privirea in jos, ci ridicand ochii.”

CLIPE

“Daca fazele cristalizarii iubirii pot fi oarecum precizate, momentul indragostirii niciodata. Moartea si iubirea intra in noi prin intermediul unor clipe care nu sunt ale timpului.”

COLECTIVISM

“Imi iubesc prietenii si pretuiesc prietenia. Dar cel mai mult iubesc lumina de la ingeri. Imi displace marlania si dispretuiesc oportunismul. Dar cel mai mult imi repugna indiferenta oamenilor fata de propria lor tinuta etica. Dar de urat, ca modern, cred ca urasc cel mai mult chipul pe care l-a luat Satana in lumea noastra – colectivismul.”

DAR

“Tot ce nu obtii prin straduinta abila, inteligenta, tarie de vointa si caracter este sau se va dovedi mai tarziu un dar grecesc.”

DEMNITATE

“In iubire esti mereu egalul celui iubit, de aceea iubirea este o eminenta scoala a demnitatii.”

EFEMER

Iubirea isi disputa eternitatea in efemer.

EGALITATE

“In iubire esti mereu egalul celui iubit, de aceea iubirea este o eminenta scoala a demnitatii.”

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: