Setari Cookie-uri

Alfabetul dragostei. Cele mai frumoase citate despre iubire dupa Horia-Roman Patapievici

Tot ce nu mi s-a intamplat, si am iubit, mi se va intampla. Iar tot ce am iubit, se va reintoarce mereu, fara ragaz, in mine.

ESENTA

“Esenta omului este ceea ce ramane din om dupa ce tot ceea ce il sprijinea este inlaturat.”

ETERNITATE

“Eternitatea inseamna suprimarea finitudinii, caci moartea este abisul ei. Sub forma nostalgiei, fericirea asta inseamna: esti constient ca traiesti ceea ce tocmai iti scapa. Stii ca pierzi, si pierzi: dar stapanesti pentru ultima oara. Ultimei dati ii urmeaza tacerea.”

FRUMOS

“Frumosul insusi este o hrana spirituala inalterabila.”

FUNDAMENTAL

“Cand ai inteles ca nu este nimic degradant in a fi fost ingenunchiat de iubire, deja in tine s-a nascut ceva care nu iti va putea fi smuls niciodata. Nici tortura, nici decrepitudinea batranetii, nici moartea violenta, nici macar senilitatea nu pot anula demnitatea fundamentala a omului care a fost iubit, si care a daruit iubire.”

Citește și:

LIBERTATE

“Liber esti numai atunci cand ai curajul sa rostesti adevarul.”

LUCIDITATE

“Iubirea, daca nu este o forma de luciditate, nu mai este iubire: se transforma in fixatia ipsatorie a unei recriminante, galopante si artagoase manii a persecutiei.”

MEDIOCRITATE

“Mediocritatea este singurul obstacol in calea iubirii.”

PLENITUDINE

“Un om inteligent are o minte activa. Un om intelept are si o inima in lucrare. In fine, un sfant are si un trup pe potriva.”

REINTOARCERE

“Tot ce nu mi s-a intamplat, si am iubit, mi se va intampla. Iar tot ce am iubit, se va reintoarce mereu, fara ragaz, in mine.”

SALVARE

“Noi ne salvam prin oameni, si, fireste, ne pierdem tot prin ei. Fiintele pe care le-am cunoscut si care m-au iubit, au fost treptele scarii prin care am devenit ceea ce sunt. Fara ele nu as fi ajuns nicaieri. Deopotriva, fara altele as fi ajuns mai departe, sau, cine stie, in alta parte.”

Citește și:

SENS

“Prezentul este inepuizabil, pentru ca si viata este. Dar si trecutul este un enigmatic taram al fericirii. Acest trecut-fericire nu stiu cui il datoram: orice existenta, cat de mizerabila, il cunoaste. Caci, mi-e limpede, sunt doua vieti: intr-una traim pentru a muri; in cealalta traim ca si cum ne-am fi recapatat deja trupul gloriei. In cele din urma intelegi asta: ca nu este nimic de inteles. Si acesta, in mod enigmatic si senin, este sensul.”

STRADUINTA

“Lucrurile care au pret in viata, nu pot fi obtinute nici fara efort, nici fara costuri; daca doresti sa ai drepturi, trebuie sa-ti asumi indatoriri; daca vrei sa te cinsteasca cetatea, trebuie sa o servesti; daca vrei sa fii recunoscut, trebuie sa stii la randul tau sa ii recunosti pe altii; binele pe care il ceri, trebuie mai intai sa il dai; daca vrei linistea pacii, trebuie sa stapanesti duritatile razboiului; protectia cetatii se obtine prin serviciu in slujba legilor ei; pe scurt, mintea are nevoie de cultivare, sufletul de straduinta, iar drepturile de indatoriri.”

Citește și:

    SUFERINTA

    “Suferinta, vreau sa spun suferinta cea mai sfasietoare, consta in sentimentul ca ceea ce iti trebuie pentru a te salva (sau a fi fericit) nu este disponibil.”

    SUPRAVIETUIRE

    “Fapturile pe care le-am iubit au fost acelea care au iubit in mine ceea ce, fara iubirea lor, nu ar fi meritat sa supravietuiasca.”

    TEMEI

    “Nu exista niciun motiv sa fiu fericit, iar fericirea nu o merit. Totusi ea exista, si imi e, Dumnezeu fie binecuvantat, mereu daruita. Numesc temeiul inexplicabil al acestei fericiri Dumnezeu.”

    VALOARE

    “Valoroase sunt doar lucrurile care iti intensifica fiinta.”

    VANITATE

    “Una din virtuti este nu sa invingi, caci se poate invinge oricum, ci sa pierzi gatuindu-ti vanitatea.”

    Foto interior: Razvan Socol, Wikipedia

    Foto prima pagina: P.Chinnapong, Shutterstock

    Citește și:

      Vizionare placuta


      Kudika
      14 Ianuarie 2016
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.