Setari Cookie-uri

Cum spalau gospodinele rufe in urma cu 100 de ani. O scurta istorie a hainelor curate

Ce tehnici revolutionare se foloseau in trecut pentru splarea hainelor!

spalarea hainelor

Timp de sute de ani, marinarii si-au spalat hainele bagandu-le in saci de panza pe care ii agatau peste bord si ii scufundau in apa. In urma cu cateva secole, o astfel de idee a fost considerata revolutionara.

In Antichitate, oamenii spalau rufele intinzandu-le pe stanci si frecandu-le cu nisip, dupa care indepartau mizeria in raurile din apropiere, conform about.com. Romanii au inventat sapunul din grasime de animale sacrificate pentru a curata si improspata hainele, practica familiara, inca, bunicilor nostri de la sate.

Catharine Beecher (1800-1878), din SUA, cea care a militat pentru educatia femeilor si pentru introducerea gradinitei in educatia copiilor, considera ca spalarea rufelor era „cea mai mare problema a societatii americane”. Femeile din toate clasele sociale au incercat, in acele timpuri, sa gaseasca noi modalitati de a evita spalatul rufelor la mana. Ca solutie, au apelat la spalatoriile comerciale.

In prezent, masinile de spalat rufe sunt foarte avansate din punct de vedere tehnologic, orientate sa satisfaca noi nevoi ale societatii, printre care eficienta energetica si protectia consumatorului. Dupa cum vedem pe beko.ro, exista nenumarate solutii pentru persoanele care isi doresc un produs din clasa energetica A+++, pentru care se ofera garantii de pana la 10 ani. Mai mult, programele de spalare si functiile care protejeaza tesaturile, nu produc zgomot sau asigura protectia copiilor indica o grija sporita fata de lucrurile pe care le avem, atmosfera pe care ne-o dorim in casa si dorinta unui mediu sigur. Insa lucrurile nu au stat intotdeauna asa.

Citește și:

spalarea rufelor

Prima „masina” de spalat rufe

Prima „masina” de spalat rufe a fost inventata in 1797 si nu a fost altceva decât o bucata de lemn sau de tabla ondulata, de care rufele ude erau frecate in timpul spalarii.

Prima masina de spalat manuala imita miscarile unui brat uman pe o placa de spalare, prin utilizarea unui levier pentru mutarea unei suprafete curbate peste o alta suprafata curbata si prin frecarea hainelor intre doua suprafete striate. Acest tip de masina de spalat a fost patentat in 1846 in SUA si a supravietuit pana in 1927 in catalogul intreprinderilor de retail Montgomery Ward.

Americanul James King a patentat, insa, in 1851 prima masina de spalat care folosea un tambur. Aceasta a fost, de altfel, prima masina moderna de spalat rufe, desi functiona manual.

Inventiile au continuat

In 1858, Hamilton Smith a patentat masina rotativa de spalat.

In 1874, William Blackstone din Indiana, SUA, a construit un cadou pentru sotia sa. Era vorba despre o masina de spalat rufe, iar aceasta este si prima masina proiectata pentru a fi utilizata in casa.

Prima masina electrica dauna grav sanatatii


Primele masini electrice de spalat rufe au aparut pe piata in jurul anului 1900 in SUA. Motorul, care se afla dedesubt, nu era izolat sau macar protejat, conform ideafinder.com, astfel ca apa cauza deseori scurtcircuite si socuri electrice gospodinelor aflate in apropiere.

Citește și:

masina de spalat

Cele mai surprinzatoare provocari pe care le-au intampinat companiile producatoare

Primele masini propriu-zise de spalat rufe functionau pe baza unor mecanisme grele, din fonta, montate in partea interioara a cuvei.

Fratii Beatty din Ontario, SUA, au fost primii care au produs o masina de spalat care functiona prin agitarea rufelor in apa. Prima companie din SUA care a adoptat aceasta tehnologie a fost Maytag. Orientarea verticala a masinilor de spalat devenise, astfel, un nou standard menit sa inlocuiasca orientarea orizontala a vechilor modele.

Incepand din anii ’20, tabla emailata a inlocuit cuprul si fierul din care erau confectionate masinile de spalat. Pana la inceputul anilor ’40, otelul emailat era preferat de producatori si considerat ca fiind mai igienic, mai usor de curatat si avand o durata de viata mai mare decat celelalte materiale.

In plus, incepand din anii ’20, o serie de masini de spalat canadiene erau fabricate avand in interior incalzitoare electrice sau pe baza de gaz. Cu toate acestea, pana in anii ’30, incalzitoarele rapide de apa se aflau deja in multe locuinte, iar masinile de spalat cu incalzitoare incorporate erau scumpe si inutile. Singurul lucru care lipsea unei masini moderne de spalat rufe era o pompa automata care sa extraga apa calda din exterior, insa inventia nu s-a lasat mult asteptata.

Urmatorul pas a constat in inventarea unui dispozitiv de masurare a timpului care sa permita functionarea automata a masinilor de spalat pentru un intreg ciclu de spalare.

In 1957, compania General Electric a lansat pe piata masina de spalat echipata cu cinci butoane, folosite pentru a controla temperatura apei la spalare, temperatura apei la clatire, viteza de agitare a rufelor si viteza de cetrifugare, conform evolutionofthewashingmachine.weebly.com.

Citește și:

masina de spalat

Vizionare placuta


Kudika
19 Ianuarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.