Setari Cookie-uri

Povesti cu talc

Tuturor ne plac povestile, indiferent de varsta sau de educatie(nivelul educatiei).De ce? Poate pentru ce ele ne intorc intr-o vreme cand nu aveam griji, nici responsabilitati, cand tot ce visam se indeplinea, cand aveam puteri depline.

Nestiind cum sa trateze viata si ce atitudine sa mai adopte in fata ei, epuizata, isi lua un concediu si pleca acasa la parinti. Aici regasi aceeasi bucurie a vietii pe care ea nu o mai avea din studentie, aceeasi siguranta de sine a oamenilor. Uimita de performantele acestor “provinciali”, isi descarca sufletul in fata parintilor si recunoscu faptul ca ea nu mai face fata vietii. Ceru un sfat.

Gandindu-se putin, tatal tinerei o invita la el la restaurant, unde era bucatar, a doua zi. Tanara nu riposta, gandindu-se ca nu ar strica sa ia masa in oras cu tata.

Ajunsa la rstaurant, pe la orele pranzului, fu invitata in bucataria imensa a restaurantului. Tatal tinerei trebaluia de zor printre zecile de oale, tigai, vase in care se pregatea masa de pranz. Fara multe explicatii, ii puse in fata tinerei on ou, on morcov si cateva boabe de cafea. Ii ceru sa le puna pe fiecare la fiert in cate un vas cu apa. Mirata si putin intrigata de aceasta cerere a tatalui, tanara se executa imediat. Simtea ca undeva in spatele acestui mic exercitiu de bucatarie, trebuie sa fie o lectie. Dupa ce isi indeplini sarcina, scoase ingredientele fierte pe cate o farfurie.

- Uite de ce te-am chemat aici, spuse tatal zambind putin rusinat. Stiu ca nu te asteptai sa te pun la munca. Vreau sa iti raspund la intrebarile pe care ti le-ai pus in ultimile luni. Stiu ce te framanta. Raspunsurile nu sunt atat de grele si savante cum ai crede. Viata se explica pe sine in situatii minore de zi cu zi. Venim in contact cu ea si suntem influentati de ea, asa cum apa a influentat si schimbat fiecare ingredient. Oamenii sunt de trei feluri:

- cei care se aseamana cu oul: par foarte delicati si fragile, dar de indata ce dau de greutatile vietii, devin duri si tari.

- cei ca se aseamana cu morcovul: par foarte tari, rezistenti, dar in contact cu viata, se inmoaie si isi pierd din rezistenta principiilor.

- si cei care se aseamana boabelor de cafea: lasati in afara vietii (apei) nu sunt nici tari nici moi. Dar de fiecare data cand intra in contact cu viata, nu se lasa influentati de ea, ci ei sunt cei care schimba si influenteaza imprejurarile prin care trec. Nu se lasa nici inmuiati, nici durizati de viata, ci ajung sa isi schimbe viata, nu lasa ca viata sa ii schimbe pe ei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.