Setari Cookie-uri

Fara perdea - discutie cu medicul ginecolog

De cand am implinit 18 ani mi-am promis sa merg la control ginecologic periodic, pentru ca mama m-a invatat ca sanatatea e mai importanta decat orice. Dar, chiar daca m-am tinut de lucrul acesta, inca am retineri in a-mi intreba medicul tot ce imi trece prin cap. Si stiu ca multe femei sunt in aceeasi situatie cu mine. Asa ca la ultima vizita m-am hotarat sa trec peste bariere si sa obtin toate raspunsurile de care aveam nevoie.

Am stat de vorba cu Anca Murariu, medic specialist obstetrica-ginecologie, si va impartasesc si voua informatiile si sfaturile pe care mi le-a dat.

Am citit atat de multe peste tot si nu mai stiu ce sa fac legat de igiena intima. E ok sau nu sa ma spal zilnic?

E ok sa te speli zilnic pentru a pastra zona intima curata si pentru a evita mirosul neplacut. Dar mai ales e important sa te speli pe maini inainte si dupa ce folosesti toaleta, iti schimbi protectia impotriva menstruatiei sau apelezi la spalaturile vaginale.

Ai grija, insa: e o diferenta intre dusul pe care il faci zilnic si spalaturile vaginale. Acestea din urma trebuie facute doar la indicatia medicului, pentru ca altfel iti pot destabiliza flora bacteriana si pot cauza probleme mai mari.

Ce produs pot sa folosesc?

Daca vrei sa respecti un ritual corect, trebuie sa stii ca gelul de dus nu este suficient. Alege intotdeauna un produs care a fost conceput special pentru ingrijire intima, deoarece pielea vaginului este mai sensibila decat cea de pe alte parti ale corpului.

Se recomanda intotdeauna produse cu pH acid sau care favorizeaza colonizarea vaginului cu lactobacili. In situatiile in care nu se pot mentine conditii optime de igiena, servetelele intime cu acid lactic pot constitui un minim necesar pentru a asigura echilibrul local al zonei intime.

Se schimba ritualul de igiena in perioada menstruatiei?

In primul rand trebuie sa ai grija la schimbarea tamponului sau absorbantului. Utilizarea continua a aceluiasi absorbant sau tampon creste riscul de infectie. Expunerea prelungita la absorbante umede poate irita pielea.

Apoi, foloseste intotdeauna un tampon cu gradul de absorbtie cel mai redus, dar care se preteaza fluxului tau menstrual. Utilizarea unei protectii super absorbante poate cauza frecare sau uscaciune. Si nu utiliza niciodata un tampon daca nu esti la menstruatie

Ce impact are activitatea sexuala asupra igienei intime?

In ceea ce priveste femeile si igiena intima in timpul actului sexual, este recomandat ca inainte si dupa acesta sa urinezi pentru a preveni eventualele infectii. Din nou, igiena e foarte importanta – folosirea prezervativului, dar mai ales nefolosirea lui, afecteaza pH-ul natural al zonei intime. De aceea, asa cum iti ziceam mai devreme, ai grija la produsul pe care il folosesti.

Ma influenteaza lenjeria intima in vreun fel?

Imbracamintea stramta si tesaturile sintetice care nu lasa pielea sa respire pot dezvolta un mediu umed si cu o temperatura mai ridicata, ceea ce favorizeaza iritarea pielii. Alege cat mai des sa porti lenjerie din bumbac si articole vestimentare mai largi pentru a ramane proaspata si uscata.

La sfarsit, medicul mi-a recomandat sa folosesc Lactacyd. Are o gama de produse care se gasesc atat in farmacii, intr-o gama dedicata, cat si in supermarket – lotiune intima zilnica, lotiune sensitive, gel fresh si servetele umede. Produsele sunt testate clinic, contin acid lactic natural si au un pH fiziologic echilibrat, respectand astfel aciditatea naturala a zonei intime. Formula delicata fara sapun este atat de blanda incat poate fi utilizata in fiecare zi.

Cu Lactacyd, increderea in tine vine dintr-o stare de bine. Pe testate!


Kudika
6 Mai 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.