Setari Cookie-uri

Barcelona: Un taram fermecat

Al doilea oras ca marime din Spania si capitala provinciei autonome Catalunia, Barcelona reuseste sa se impuna ca unul dintre cele mai cosmopolite, stralucitoare, surprinzatoare si avantgardiste orase ale lumii...un adevarat spectacol vizual!

Al doilea oras ca marime din Spania si capitala provinciei autonome Catalunia, Barcelona reuseste sa se impuna ca unul dintre cele mai cosmopolite, stralucitoare, surprinzatoare si avantgardiste orase ale lumii...un adevarat spectacol vizual!

Cu barurile ei micute, cu stradutele inguste, cu bouticurile cochete, cu agitata viata de noapte, cu marea, cu plaja, cu palmierii, cu bucataria fusion, dar mai ales cu superba sa arhitectura - un incredibil melanj intre gotic, futurist si gaudian, intre mozaicuri lucitoare, ornamente bogate, sticla colorata, faianta, lemn, marmura si piatra, Barcelona a fost binecuvantata cu un farmec aparte!

Fascinanta metropola apare, din punct de vedere estetic, ca o unitate in diversitate. Cladirile, desi multe diferite intre ele, se completeaza intr-o incredibila unitate, la care isi mai aduc aportul ciudatele si ingenioasele elemente de mobilier urban, prezente la tot pasul.

Pentru majoritatea celor care “i-au calcat pragul”, Barcelona inseamna, intai de toate Gaudi...

Excentricele creatii ale lui Antonio Gaudi (1852-1926), considerat si simbolul orasului, presarate in toate colturile capitalei catalane, au fost, in mare parte, incluse in Patrimoniul Unesco: parcul si palatul Guell (creat, in 1889, pentru industriasul Eusebi Guell, nu seamana cu nimic din ce ati mai vazut pana acum), Casa Mila, Casa Battlo, Sagrada Familia (o spectaculoasa catedrala, inceputa in 1882 si neterminata inca) sau La Pedrera (cladirea in valuri).

Cel mai renumit simbol catalan, Sagrada Familia, arata ca un imens castel de nisip, ornat cu tot felul de forme bizare (cu fructe in varf). Proiectul a fost inceput in 1882, de un arhitect de biserici, dar a fost preluat, un an mai tarziu, de Antonio Gaudi, care a lucrat la el timp de 43 de ani. Dupa moartea lui Gaudi (in 1926, lovit de tramvai in timp ce traversa strada) numerosi arhitecti au lucrat la aceasta unica si inegalabila constructie, respectand, in mare, planurile initiale, dar trecandu-le prin filtrul propriilor viziuni.

La fel de fascinant este si Parcul Guell, o alta creatie gaudiana de exceptie. Casutele care par facute din turta dulce, mozaicurile colorate, aleile serpuite, coloanele ciudate, sculpturile imbracate in celebrele cioburi de faianta colorata, superbele peisaje ce par desprinse din alta lume, iti taie respiratia si te imbie la visare. Tot aici poate fi vizitata si casa in care a locuit arhitectul o buna parte din viata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.