Setari Cookie-uri

Barack Obama - editorial istoric: Cum ar trebui sa fie un tata de fete!

Intr-un material istoric care a aparut ieri in revista americana Glamour, presedintele american Barack Obama a vorbit despre experienta sa de a fi tata a doua fete – Malia (18 ani) si Sasha Obama (15 ani).

Asa cum ne-a obisnuit in nenumarate ocazii, presedintele SUA este un model pentru intreaga lume. Iata ce spune Barack Obama despre ce inseamna cu adevarat sa fii un tata... FEMINIST! In acest fel, Barack Obama mai adauga o pagina de istorie importanta, afiramandu-se inca o data sustinator al cauzei tuturor femeilor din lume si nu doar din perspectiva de politician, de data aceasta din aceea de tata!

„Ca tata a doua fete, trebuie sa admit ca devii mult mai constient de felul cum stereotipurile de gen prevaleaza in societatea noastra. Vezi modurile subtile si mai putin subtile ale codificarilor sociale care sunt transmise prin intermediul culturii. Simti enorma presiune sub care se afla fetele pentru a arata si a se purta si chiar a gandi intr-un anume fel.”, spune Barack Obama in Glamour.

Barack Obama impreuna cu fetele sale; foto: Wikimedia

Citește și:

„Sunt aceleasi stereotipuri care mi-au influentat si mie constiinta atunci cand eram tanar. Am crescut fara tata, am petrecut mult timp ca sa imi dau seama cine eram, si cum lumea ma percepe si ce fel de barbat imi doream sa fiu. Este usor sa abosrbi tot felul de mesaje din societate despre masculinitate si sa iti vina sa crezi ca exista un mod corect si un mod incorect de a fi barbat. Dar, pe masura ce am inaintat in varsta am realizat ca ideile mele despre ce inseamna sa fii un tip tare sau cool, nu eram eu de fapt. Erau o manifestare a insecuritatilor mele tineresti. Viata a devenit cu mult mai simpla atunci cand pur si simplu am inceput sa fiu eu insumi.”

Spun asta nu doar ca Presedinte ci si ca feminist.

„Este responsabilitatea barbatilor sa lupte impotriva sexismului de asemenea. Si ca soti si parteneri si iubiti, trebuie sa muncim deliberat pentru a crea cu adevarat relatii egalitare.”, atrage atentia presedintele american.

Citește și:

"De-alungul vietii mele am pornit practic de pe o piata a muncii inconjurat doar de o mana de femei adesea mult mai prost platite, catre un moment unde femeile nu sunt doar aproape jumatate din forta de munca, dar sunt in frunte in toate domeniile, de la sport la spatiu, de la Hollyood, la Curtea Suprema. Am fost martor la felul cum femeile si-au castigat dreptul de a face propriile alegeri despre cum isi traiesc vietile – in legatura cu corpurile lor, educatia, carierele, finantele. Duse sunt zilele cand aveau nevoie de un barbat pentru o carte de credit. De fapt, mai multe femei decat oricand, casatorite sau singure sunt independente din punct de vedere financiar."

„Si ceea ce ma face optimist pentru fetele mele este faptul ca acesta este un moment extraordnar pentru a fi femeie. Progresul pe care l-am facut in ultimii 100, 50 de ani si da, chiar si in ultimii 8 ani a facut ca viata sa fie in mod semnificativ mai buna pentru fetele mele decat a fost pentru bunicile mele. Si spun asta nu doar ca Presedinte ci si ca feminist.”

Citește și:

Cea mai importanta schimbare trebuie sa fie cea mai grea dintre toate – si anume sa ne schimbam pe noi insine.

„Nu ar trebui sa nu apreciem punctul pana la care am ajuns. Aceasta ar aduce un deserviciu acelora care si-au petrecut vietile pentru a lupta impotriva nedreptatii. In acelasi timp, mai e mult de lucru si trebuie sa imbunatatim perspectivele femeilor si fetelor aici si in intreaga lume. Si in timp ce am sa continui sa lucrez pentru politici publice bune - de la plata egala pana la practicarea drepturilor reproductive - exista totusi si niste schimbari care nu au legatura cu aprobarea unor noi legi. De altfel, cea mai importanta schimbare trebuie sa fie cea mai grea dintre toate – si anume sa ne schimbam pe noi insine.”, spune Presedintele american si in felul acesta atrage atentia unei probleme de substanta. Ca sa schimbam din temelie un sistem injust, trebuie sa ne schimbam pe noi insine!

Citește și:

    Foto: Wikimedia

    Mai departe, editorialul lui Barack Obama suna a ceea ce orice femeie din lume astepta sa auda de multa vreme de la orice om politic care trebuie sa ne reprezinte.

    Citeste mai departe editorialul lui Barack Obama: SA SPARGEM ACESTE LIMITARI

    Vizionare placuta


    Kudika
    8 August 2016
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.