Augustin de Hipona s-a nascut in 354 in provincia africana Numidia, dintr-un tata pagan si o mama crestina devotata. Alaturi de Sfantul Ambrozie, Sfantul Ieronim si Sfantul Grigore este considerat unui dintr cei 4 Parinti ai Bisericii. Fericitul Augustin este considerat unul dintre cei mai importanti teologi si filozofi crestini insa drumul sau pana la crestinism a fost lung. Pe rand, el a fost adept al maniheismului (doctrina bazata pe principiul dualitatii), al scepticismului (doctrina filozofica in care cunoasterea este imposibila) iar mai apoi al neoplatonismului. De altfel, prin lucrarile sale, Fericitul Augustin a devenit liantul intre filosofia antica si cea medievala. Din opera sa vasta am selectat astazi o serie de cugetari care pot servi drept lectii despre cea mai mare bogatie spirituala a oamenirii.

Ce are bogatul daca n-are iubire? Ce-i lipseste saracului daca are iubire?

Lectia pe care o putem invata din cuvintele Sfantului Augustin nu este o revelatie insa in ritmul accelerat in care traim si in goana dupa bunurile materiale uitam de hrana sufletului, de iubire in toate formele ei. Fie ca e vorba de dragostea fata de familie, fata de partenerul de cuplu sau de prieteni, sufletul nu traieste fara iubire. Banii nu cumpara iubirea dar o intretin este o expresie care inglobeaza un cinism acceptat de multi dintre noi ca fiind normal insa dragostea adevarata, neconditionata, nu are nevoie de lux, ci doar de reciprocitate.

Foto unverdorben jr/ Shutterstock

Omul nu poate spune nimic din ceea ce nu poate simti, dar poate simti ceea ce nu poate sa spuna.

Cum poti descrie in cuvinte sentimentul de ura? Dar pentru a descrie dragostea este suficiente cuvinte in lume? Lectia pe care o putem invata de aici este ca uneori dragostea nu poate fi cuprinsa in cateva litere ci se vede in gesturile mici. In cafeaua lasata calda pe masa de dimineata, in patura trasa noaptea peste umeri, intr-o imbratisare prieteneasca atunci cand pare ca lumea se sfarseste sau in oferirea unui umar pe care poti sa plangi.

A spune cuiva "te iubesc" inseamna de fapt "tu nu vei muri niciodata".

Cuvintele par ca nu mai au astazi nici un pret atunci cand „te iubesc” se ieftineste, devine moneda de schimb pentru bunuri materiale, arme de santaj sau momeala. Insa „te iubesc” spus cu sinceritate, atunci cand simti cu adevarat acest lucru inseamna sa ii oferi persoanei iubite un dram din sufletul tau iar spiritul nu se stinge niciodata.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: