Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: E important sa stim si sa respectam ceasul vietii

E ca la un spectacol de teatru, cand, daca nu stii sa iesi de pe scena in aplauze, iti cade cortina in cap.

Un text de Radu Buzaianu

Cu ceva timp in urma, cred ca vreo 3 ani, eram cu Gabriel Cotabita si inca doua doamne, in fata unui public, la o conferinta cu tema asta: ce-si doresc femeile. Va dati seama ca e greu s-o scoti la capat, daca te bagi in asa ceva.

Nu stiu cum s-a ajuns aici, dar s-a ajuns, Gabriel Cotabita tinand un discurs despre cum ne asezam gresit in acest concept al imbatranirii. Ca oamenii nu imbatranesc cata vreme sunt tineri in interior. Are o teorie intreaga despre asta. N-o dezvolt, ca o intuiti. Eu ziceam asa, doar ca invers. Ca e un rost pe care l-a lasat Dumnezeu si daca ar fi vrut sa-l faca pe om fara imbatranire, l-ar fi facut. Oamenii ma priveau dezaprobant, el beneficiind si de celebritate si de discurs convenabil. Eu paream o greseala intreaga. In sala era un ceas mare. Va spun, parca mi-a dat Dumnezeu cu el in cap cand l-am vazut. Si atunci am explicat importanta lui, a ceasului. Sunt lucruri pe care le faci dimineata. Lucruri pe care le faci dupa-amiaza. Si lucruri pe care le faci seara. Sigur ca e o greseala sa le faci pe cele de seara, dimineata. Si invers. Fiecare bucata a zilei are farmecul si rostul ei. Dupa ce am dat acest argument, au schimbat subiectul.

Citește și:

Cam doi ani mai tarziu, m-am intalnit cu Gabriel Cotabita, la o cafea, sa facem un interviu, intr-o dimineata. La o ora dupa, avea sa se intample ceea ce stiti cu totii ca i s-a intamplat. Ce va spun acum, n-am povestit la nicio emisiune dintre cele in care am vorbit despre subiect.

O spun acum, cand Gabriel e bine si cand, probabil e obligat sa traiasca in dupa-amiaza vietii, ca si cum ar fi dupa-amiaza si nu dimineata.

La asta m-am gandit weekendul trecut, cand, eram la o masa cu multi actori, unii dintre ei chiar spre seara, in ceasul acesta al vietii. Si o seara intreaga, una dintre actritele celebre care inainte de Revolutie determina in jur cu farmec, o sumedenie de priviri cazute in admiratie, tinea discursuri despre viata. Mi-a ramas in minte, cum ducea cu eleganta, dar nu neaparat discretie, un razboi intreg in sinea sa, intre cea care devenise si cea care a fost. Din toata ambianta dansei, asta reiesea: dramatismul unei femei ce a fost la un moment dat frumoasa.

M-am uitat la ceas, era tarziu, asa ca n-am mai ramas. E important sa stim cat e ceasul. Si sa stim sa imbatranim. Ca despre intinerire ni se tot povesteste. E ca la un spectacol de teatru, cand, daca nu stii sa iesi de pe scena in aplauze, iti cade cortina in cap.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 August 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.