Setari Cookie-uri

Descifreaza limbajul trupului

Cu siguranta sunteti familiarizati cu notiunea de limbaj al trupului, dar cat de bine sau de corect v-ati insusit-o? Si cat de multe stiti despre aceasta incredibila si autentica forma de comunicare?

Cu siguranta sunteti familiarizati cu notiunea de limbaj al trupului, dar cat de bine sau de corect v-ati insusit-o? Si cat de multe stiti despre aceasta incredibila si autentica forma de comunicare?

Numit si comunicare nonverbala, limbajul trupului include toate acele forme de comunicare ce nu folosesc limbajul articulat adica expresiile emotionale precum mimica ( de exemplu miscarile ochilor, buzelor, sprancenelor, contactul vizual), pantomimica (pozitia corpului, mersul, gesturile), atingerile, schimbarile petrecute la nivelul vocii, in ceea ce priveste de exemplu intonatia, ritmul sau intensitatea si modificarile de natura vegetativa ce au efecte sesizabile precum inrosirea, transpiratia sau paloarea. Dar mai include si elemente precum aspectul fizic general, imbracamintea, mirosul sau spatiul vital.

Intr-o formulare cat mai concisa se poate afirma ca limbajul trupului foloseste in locul cuvintelor imagini, expresii, atitudini si comportamente, deoarece in permanenta emitem semnale incarcate de informatie. Cei care vor insa sa interpreteze cat mai corect acest limbaj trebuie sa stie de la bun inceput ca uneori, in lipsa unor informatii corecte si complete, el poate foarte bine sa induca in eroare in loc sa clarifice.

Coduri

Ca orice alt limbaj, si limbajul trupului foloseste coduri a caror semnificatie trebuie sa fie deslusita. Printre limbaje se numara de exemplu si limba romana, care este inteleasa evident numai de catre vorbitorii acestei limbi, pentru cei care nu cunosc codurile folosite de ea fiind de neinteles. Alte exemple ar fi limbajele semnelor, codul Morse, matematica sau chiar notele muzicale. Pentru a intelege oricare dintre aceste limbaje, avem nevoie sa cunoastem codurile pe care ele le folosesc. Exista insa o diferenta semnificativa intre aceste limbaje si limbajul trupului. Daca de exemplu cuvintele, in calitate de cod al unei limbi, au o definitie exacta, unanim acceptata, modificandu-si uneori intelesul in functie de context, insa fiind in continuare interpretate corect de vorbitorii limbii respective, cu codurile comunicarii nonverbale lucrurile stau putin altfel.

Modele

La limbajul nonverbal nu exista, asa cum gresit s-a interpretat de multe ori, coduri secrete stricte. Oricine poate sa incerce sa interpreteze, cu sanse egale de reusita, insa mai intotdeauna trebuie sa tineti cont ca nu exista o singura interpretare corecta pentru acelasi simbol. Acest limbaj opereza mai degraba cu modele de intepretare, in care trebuie sa corelati diferitele simboluri si sa le incadrati in contextul general, iar rezultatul acestei operatii trebuie privit mai degraba ca o ipoteza si nu ca o certitudine.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.