Setari Cookie-uri

Descifreaza limbajul trupului

Cu siguranta sunteti familiarizati cu notiunea de limbaj al trupului, dar cat de bine sau de corect v-ati insusit-o? Si cat de multe stiti despre aceasta incredibila si autentica forma de comunicare?

Autenticitatea

Marele avantaj al acestui limbaj consta in autenticitatea lui. Daca prin cuvinte putem sa exprimam lucruri care sunt in dezacord cu realitatea, mai exact putem sa disimulam sau sa mintim, limbajul trupului de multe ori scapa controlului constiintei. Spuneam despre modificarile de natura vegetativa. Cand vrem sa inducem in eroare ne folosim de cuvinte si la acest nivel reusim, insa ce facem cu bataile inimii, cu intensificarea ritmului respiratiei si efectele acestor modificari vegetative precum inrosirea, paloarea, transpiratia dar si modificari inconstiente la nivelul mimicii, pantomimicii sau in voce. Prin aceste modificari se exprima anumite stari interioare pe care noi ne-am dori sa le ascundem.
Am subliniat insa faptul ca de cele mai multe ori acest limbaj este spontan, neintentionat. Insa si acest limbaj poate fi supus intr-o anumita masura procesului de falsificare a semnalelor. Daca vrem sa convingem pe cineva ca ne simtim rau, putem sa stam incruntati si sa inchidem din cand in cand ochii, ca si cum am avea dureri de cap. Si mirosul natural poate sa fie schimbat prin folosirea unui parfum, ceea ce modifica si semnalele transmise. Dar de cele mai multe ori limbajul trupului este greu de falsificat, si asta datorita diversitatii canalelor de transmisie (mimica, voce etc.). Daca reusim sa ne modificam mimica, este posibil sa ne dea de gol tremurul din voce, sau paloarea.

Raportarea la persoana

Ceea ce este cel mai important si mai interesant in legatura cu acest limbaj, este faptul ca semnificatia codurilor sta mai degraba in persoana care le foloseste decat in mesajul transmis. Uneori acest aspect este valabil si pentru cuvinte. Iau un exemplu oarecare, sa spunem cuvantul “afectat”. Cand o persoana spune despre altcineva ca vorbea afectat, anumiti oameni pot sa interpreteze ca cel in cauza era afectat de un eveniment sau chiar o suferinta, iar altii pot sa interpreteze cuvantul afectat in sensul de fals. Dar acest lucru este cu atat mai nuantat la nivelul limbajului trupului.De exemplu incrucisarea mainilor la piept, a fost interpretata de multe ori ca fiind un gest defensiv, datorita inchiderii spatiului sau a gestului. Totusi in functie de context si de persoana, gestul acesta poate sa semnifice si concentrarea atentiei in momentul in care se comunica ceva important, reflectarea asupra unui subiect sau pentru anumite persoane este o pozitie de echilibru pe care o adopta in momentul in care raman pentru mai mult timp in picioare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.