Setari Cookie-uri

Reincarnarea, povestea sufletului

Iata un subiect pe care l-am trecut cu vederea foarte multa vreme: reincarnarea. Se vorbeste destul de des despre ea, ii auzi pe oameni spunand ca 妬ntr-o viata anterioara poate am fost insa nu stiu cati stiu exact despre ce este vorba. Si pentru ca ma aflam intr-o oala cu ei, m-am hotarat sa ma documentez.

Iata un subiect pe care l-am trecut cu vederea foarte multa vreme: reincarnarea. Se vorbeste destul de des despre ea, ii auzi pe oameni spunand ca “intr-o viata anterioara poate am fost…” insa nu stiu cati stiu exact despre ce este vorba. Si pentru ca ma aflam intr-o oala cu ei, m-am hotarat sa ma documentez.

Citind din cartile de specialitate mi s-au innodat sinapsele incercand sa inteleg acest principiu explicat in zece feluri in zece carti diferite in functie de credinta din care facea parte. Asa ca m-am hotarat sa iau calea mai usoara si sa apelez la interpretarile si explicatiile pe care alti oameni, cu mult mai destepti decat mine, le-au dat acestor carti.

Reincarnarea este trecerea sufletului intr-un trup nou dupa moartea fizica, sufletul fiind nemuritor. Grecii antici adepti ai orfismului vedeau aceasta calatorie permanenta ca fiind o pedeapsa pe care sufletul si-o atrage asupra sa prin propriile sale greseli. Astfel incarnarea sufletului este atat o pedeapsa cat si un mod de eliberare a acestuia din tristul destin al reincarnarilor, insa in conceptia a numerosi filizofi , aceasta eliberare nu poate sa survina decat dupa o initiere religioasa sau o constientizare filozofica.
Desi hinduismul este religia in care ideea de reincarnare se exprima cel mai pregnant, aceasta idee a suferit o serie de reinterpretari de-a lungul timpului. Aici se vorbeste despre reincarnarea dupa legea karma potrivit careia faptele bune atrag dupa ele o viata viitoate buna, iar faptele rele trag dupa ele suferinta si nenorocire in urmataorea viata. Aceasta karma se poarta de la o viata la alta. Scopul spiritualitatii hinduse este eliberarea de aceasta legatura karmica avand harul divin ca unic mod de salvare, omul neavand nicio putere in eliberarea din ciclul reincarnarilor.

Asemanatoare este si credinta buddhista insa cu cateva diferente. Prima si poate cea mai importanta este aceea ca omul se poate elibera singur de lume si de suferinta. Renuntand la dorinta si atingand o stare de calm si detasare absolut acesta poate atinge starea de Nirvana, adica o stare de fericire deplina atinsa la sfarsitul procesului de eliberarea dupa trecerea printr-o serie de reincarnari.

Alte credinte in care insa reincarnarea nu este atat de clar definita sunt gnosticismul curent iudeo-crestin care atribuie lui Isus teoria dupa care Ioan Botezatorul ar fi fost Ilie reincarnat, cabala ebraica lasa impresia ca foloseste conceptul de reincarnare in functie de problemele care se ivesc in constiinta populara, filozofii moderni dau dovada de o adevarat atractie pentru aceasta credinta ea fiind un element important al unei filozofii extrem de pesimiste, iar conform rozicrucienilor doctrina despre reincarnare este o explicatie etica multumitoare a nedreptatilor din aceasta lume si ca Isus Hristos le-a dat invatauri despre reincarnare ucenicilor sai interzicandu-le insa sa vorbeasca despre asta. Antropozofia amesteca astrologia cu filozofia cu evolutionismul si cu religia crestina pentru a explica reincarnarea.
Citeネ冲e ネ冓:

Vizionare placuta


Kudika
12 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.