Setari Cookie-uri

Top 10 castele bantuite

Castelele exercita asupra noastra o influenta aproape magica. Alura lor gotica ne fascineaza trimitandu-ne cu gandul la povesti cu cavaleri si domnite, la drame medievale si la o glorie demult apusa. Unele dintre aceste castele sunt renumite insa nu doar pentru aspectul lor ci si prin povestile cu fantome ce bantuie prin camerele lor. Fie ca sunt reale sau nu, ne place sa le auzim si sa ne imaginam evenimentele din spatele presupuselor fenomene.

4. Castelul Predjama, Slovenia

Castelul construit pe stanca in deschizatura unei pesteri si dateaza din 1274. Asezat pe stanca asemenea unui cuib de vulturi, castelul Predjama e relativ izolat. Pe langa intrarea oficiala mai exista si un sistem de pesteri ce face legatura intre castel si poalele stancii. Din istoria zbuciumata a castelului fac parte asedii, procese ad-hoc in care acuzatii gasiti vinovati erau aruncati intr-o pestera verticala de 63 de metri, povesti de tortura etc. In secolul al XV-lea castelul a gazduit un baron talhar ce a fugit din calea maniei Imparatului Sfantului Imperiu Roman al Natiunii Germane ceea ce a dus la asedierea si distrugerea castelului. Acesta a fost reconstruit fiind transformat intr-o fortareata de temut.

Povestile cu fantome ce bantuie castelul se leaga in principal de faptul ca acum 400 de ani castelul a apartinut Contesei Elizabeth Bathory considerata vampir. Pentru a-si mentine tineretea si frumusetea contesa ‘vana’ tinere ce locuiau in apropierea castelului.

3. Turnul Londrei, U.K.

Fortareata de pe malurile Tamisei a fost de-a lungul timpului palat regal, cladire a guvernului britanic, dar si inchisoare regala. Construit in 1078 de William Cuceritor, Turnul Londrei a reprezentat pentru multi o condamnare la moarte. Se stie ca cine intra in fortareata nu mai iesea decat cu picioarele inainte. Henry al VI-lea a fost asasinat aici la ordinele lui Edward al VI-lea, desi documentele vremii sustin ca a murit de “melancolie”. Aceeasi soarta a avut-o si Lady Jane Grey, regina cu cea mai scurta domnie din istoria Angliei (putin mai mult de o saptamana) detronata si decapitata datorita presupusei implicari in revolta lui Wyatt. Aici au disparut la o varsta frageda si cei doi printi Edward al V-lea si Richard Shrewsbury, Duce de York, fii ai regelui Edward al VI-lea, oaselor lor fiind gasite 200 de ani mai tarziu.

Se spune ca Turnul Londrei e bantuit de numeroase fantome cea mai faimoasa fiind cea a Annei Boleyn, una dintre sotiile lui Henry al VIII, decapitata in citadela in 1536. Aceasta a fost vazuta cu mai mult ocazii in Turnul Verde si in Turnul Capelei Regale adesea ducand cu ea in maini si capul taiat. Printre fantomele Turnului se mai numara Henry al VI-lea, Lady Jane Grey, Thomas Becket, Sir Walter Raleigh si Contesa de Salisbury. Povestea contesei e una dintre cele mai ingrozitoare. Aceasta a fost condamnata la moartea in 1541 sub acuzatia ca ar fi fost implicata in activitati criminale (se crede ca ar fi fost totusi nevinovata). In drum spre esafod contesa a reusit sa fuga insa calaul a urmarit-o pana cand a prins-o si a macelarit-o pe loc. Conform povestilor, episodul executiei e adesea reconstituit de catre spiritele din Turnul Verde.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.