Setari Cookie-uri

6 Monumente dedicate iubirii

Iubirea face lumea sa se invarta. Oamenii au purtat razboaie in numele iubirii, si-au dat viata pentru ea considerand ca nici un sacrificiu nu e prea mare si au incercat sa-si imortalizeze sentimentele astfel incat intreaga lume sa ia parte la bucuria sau durerea lor. Unii au pictat tablouri, altii au sculptat-o in marmura, altii i-au ridicat monumente sau i-au inchinat orase intregi. Intr-un fel sau altul au schimbat fata lumii in numele iubirii si ne-au dat si noua posibilitatea sa admiram puterea acestui sentiment.

Mausoleul din Halicarnas e una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Fragmente din fastuosul monument funerar dedicat lui Mausol, guvernatorul provinciei grecesti Caria, se mai pastreaza si astazi in Londra la British Museum. Ruinele monumentului din marmura a carui inaltime initiala fusese aproximativ 41 de metri se gasesc in orasul Bodrum din sud-estul Turciei.

Mausoleul a fost construit de Artemisa in memorie sotului si fratelui ei Mausol (casatoriile intre frati erau o tactica des intalnita la acea vreme cu scopul de a mentine averea si puterea in familie). Artemisa si Mausol au construit impreuna in Halicarnas o capitala demna de renumele imperiului grec. Artemisa planuise inca din timpul vietii sotului ei constructia monumentalului mormant care sa gazduiasca urnele cu cenusa celor doi. Constructia a fost demarata insa in forta dupa moartea sotului in 353 i.Hr., aceasta invitand cei mai vestiti artisti ai Greciei antice pentru a proiecta, construi si infrumuseta monumentul. Se mai spune ca dupa moartea lui Mausol, Artemisa a amestecat cenusa rezultata din incinerarea trupului cu apa si a baut-o astfel incat sa fie impreuna intotdeauna.

Foto: The Mausoleum of Halicarnassus, depicted in this hand-coloured engraving by Martin Heemskerck (16th century).

3. Gradinile suspendate ale Semiramidei

De asemenea una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, Gradinile suspendate ale Semiramidei (cunoscute si ca Gradinile suspendate din Babilon) sunt considerate de unii doar o legenda. Totusi, conform unor poeti antici greci, superbele gradini amenajate in apropierea fluviului Eufrat, undeva pe teritoriul de astazi al Irakului, nu erau doar o minune a arhitecturii ci si un simbol al iubirii. Se spune ca acestea au fost construite prin 600 i.Hr. de regele babilonian Nebucodonosor al II-lea si dedicate sotiei sale Amytis din Media careia ii era dor de frumusetea naturala a locurilor natale (Persia). Legendele spun insa ca gradinile ar fi fost construite mult mai inainte, de catre regale Ninus (intemeietorul oraselor Ninive si Babilon) pentru sotia sa Semiramida (de unde si numele).

Din descrierile facute de poetii greci mai afla ca superbele gradini erau compuse din sapte terase din dale de piatra asezate precum grinzile pe tavanul unei pivnite si sprijinite pe coloane de piatra. Plantele se gaseau pe aceste terase iar oamenii puteau sa mearga pe sub ele pe culoarele formate de stalpi. Pentru a mentine gradinile verzi acestea erau aprovizionate printr-o retea complexa de irigare ce aducea apa din Eufrat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.