Setari Cookie-uri

6 Monumente dedicate iubirii

Iubirea face lumea sa se invarta. Oamenii au purtat razboaie in numele iubirii, si-au dat viata pentru ea considerand ca nici un sacrificiu nu e prea mare si au incercat sa-si imortalizeze sentimentele astfel incat intreaga lume sa ia parte la bucuria sau durerea lor. Unii au pictat tablouri, altii au sculptat-o in marmura, altii i-au ridicat monumente sau i-au inchinat orase intregi. Intr-un fel sau altul au schimbat fata lumii in numele iubirii si ne-au dat si noua posibilitatea sa admiram puterea acestui sentiment.

Constructia castelului dedicat iubirii pierdute a durat 28 de ani, Edward lucrand singur. Monumentul e remarcabil prin faptul ca blocurile de coral nu sunt unite prin tencuiala ci doar prin greutatea proprie. In plus, acestea sunt perfect imbinate astfel incat nu trece nici o raza de soare printre ele. Constructia cuprinde printre altele doua turnuri de castel, pereti facuti din bucati intregi de coral de aproximativ 2,5 m inaltime, un obelisc, un cadran solar, o fantana si piese de mobilier (o masa in forma de inima, scaune dintre care unele au forma de luna, o cada de baie, paturi si chiar si un tron), totul facut din coral.


6. Poarta sarutului

Nu putea lipsi din aceasta enumeratie Poarta sarutului, simbol al iubirii si al importantei acesteia in viata fiecaruia. Spre diferenta de celelalte monumente, creatia lui Brancusi nu este dedicata unei femei anume ci suprematiei iubirii. Opera de arta e amplasata pe aleea de intrare in parcul orasului Targu Jiu si face parte din tripticul Ansamblului sculptural Constantin Brancusi de la Targu Jiu alaturi de Masa tacerii si Coloana infinitului (Coloana recunostintei fara sfarsit). Lucrarea a fost amplasata pe locul actual in octombrie 1937 fiind sculptatat in prima parte a anului 1938. Facuta din piatra poroasa din carierele de la Banpotoc, aceasta e compusa din coloane groase paralelipipedice si o arhitrava ce se sprijina pe capitelul coloanelor. De remarcat ca latimea acesteia e mai mare decat cea a coloanelor.

Poarta sarutului e ornata cu simbolul sarutului. Fiecare fata a coloanelor prezinta doua jumatati de cerc ce simbolizeaza buzele apropiate pentru sarut. Alegerea lui Brancusi de a alege sa reprezinte iubirea printr-o poarta nu este intamplatoare. Unirea buzelor constituie unirea sufletelor si trecerea intr-o noua etapa a vietii.

Un articol de Ioana

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.