Setari Cookie-uri

6 Monumente dedicate iubirii

Iubirea face lumea sa se invarta. Oamenii au purtat razboaie in numele iubirii, si-au dat viata pentru ea considerand ca nici un sacrificiu nu e prea mare si au incercat sa-si imortalizeze sentimentele astfel incat intreaga lume sa ia parte la bucuria sau durerea lor. Unii au pictat tablouri, altii au sculptat-o in marmura, altii i-au ridicat monumente sau i-au inchinat orase intregi. Intr-un fel sau altul au schimbat fata lumii in numele iubirii si ne-au dat si noua posibilitatea sa admiram puterea acestui sentiment.













4. Medina Azahara (Madinah al- Zahra)

Palatul-oras Medina Azahara a fost construit de califul Cordobei Abd ar-Rahman al III-lea intre anii 936 si 940. Ruinele palatului se gasesc si astazi la 5 kilometri de Cordoba. Se spune ca Orasul de vis, cum e numita asezarea, a fost dedicat concubinei sale si numit asemenea ei. La intrarea in palatul-oras califul a ordonat sa fie asezata statuia unei femei. Exista si voci care sustin insa ca Medina Azahara a fost de fapt construit din ratiuni politice, pentru a consolida puterea califatului.

Palatul-oras a fost construit astfel incat sa urmareasca linia sinuoasa a muntelui. Acesta era impartit in trei parti: palatul propriu-zis, gradinile ce il inconjurau si un al treilea nivel ce cuprindea casele supusilor si moschea. Conform documentelor, intreaga constructie era o procesiune de coloane si arcuri facute din marmura rosie si albastra, ornate cu motive vegetale. Un istoric chiar sustine ca existau ziduri de apa special amenajate si o fantana in care curgea mercur constituind o oglinda lichida.

5. Castelul de Coral

Castelul de Coral e localizat in statul Florida, U.S.A., la aproximativ 3 kilometri de orasul Homestead, o suburbie a metropolei Miami. Monumentul facut din 1100 tone de corali reprezinta in fapt obsesia unui om, Edward Leedskalnin, pentru o iubire pierduta. Construit initial 1923 intr-o alta regiune, Castelul de Coral a fost mutat de Leedskalnin in 1936 pe locul actual.

Povestea de dragoste din spatele monumentului e una trista. Edward Leedskalnin, nascut in 1887 intr-un sat de langa Riga (Letonia) intr-o familie de fermieri, s-a indragostit la varsta de 26 de ani de o tanara letona de 16 ani numita Agnes Skuvst. S-au logodit insa nu cu mult inainte de nunta tanara a hotarat sa rupa logodna pe motiv ca viitorul sot era sarac si cam in varsta pentru ea. Edward a fost profund afectat de decizia fetei. Nu la mult timp dupa a parasit Letonia.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.