Setari Cookie-uri

Cinci semne ale complexului de inferioritate

Să ai un nivel scăzut de încredere în sine după un eșec major în viață este normal. Astfel de eșecuri îi pot face pe oameni să se simtă lipsiți de valoare sau inutili. Însă, după o zi sau două în care își trăiesc durerea, se ridică, se scutură și merg mai departe.

Dacă starea persistă însă și sentimentul de nevrednicie se accentuează, este foarte posibil ca persoana respectivă să sufere de un acut complex de inferioritate. Complexul de inferioritate o împiedică să își vadă adevărata valoare și se concentrează doar asupra defectelelor sale.

Oamenii care au un complex de inferioritate se gândesc doar la slăbiciunile lor și văd fiecare situație prin acest filtru.

Complexul de inferioritate apare deseori în copilărie, atunci când anumite experiențe lasă o urmă permanentă în psihicul copilului. Acest copil crește cu îndoială de sine și se simte inferior în comparație cu alte persoane.

Complexul de inferioritate

Sursa Foto: Shutterstock/ By Oliveromg

Identificarea simptomelor complexului de inferioritate este primul pas în depășirea acestuia. Iată câteva dintre acestea:

Citește și:

1. Deseori ai sentimente de neputință

Sentimentul lipsei valorii apare în mod obișnuit atunci când te compari în permanență cu alții. Ești convinsă că toată lumea are o viață mai bună decât a ta, ca oamenii din jur sunt mai capabili și mai speciali decât tine.

2. Ești prea sensibilă la critici

Reacționezi rapid de fiecare dată când ești criticată. Chiar și cele mai constructive te fac să te simți mică și să te îndoiești de abilitățile tale. Deoarece criticile te fac vulnerabilă, alegi să nu spui nici un cuvânt sau să nu faci nimic.

3. Ești convinsă că oamenii nu te plac

Chiar dacă nu știi sigur ce gândesc ceilalți, îți imaginezi că nu te plac. Sau, dacă mergi într-un loc în care întâlnești persoane noi, crezi că vor avea o părere negativă despre tine de îndată ce te vor vedea sau cunoaște. Gândind astfel, te vei comporta într-un mod pe care alții nu-l aprobă.

Citește și:

4. Ești supusă

Pentru că nu simți că ești destul de bună, nu ai puterea să îți susții punctul de vedere. Te supui capriciilor altora până la punctul de a te lăsa abuzată de ei.

5. Ești o perfecționistă

Crezi că tot ceea ce faci trebuie să fie perfect. Ori de câte ori nu reușești să faci ceva perfect, crezi că ai eșuat. Totul în viața ta trebuie să fie perfect și să respecte standardele înalte pe care le-ai stabilit.

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/By alexkich

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.