Setari Cookie-uri

10 lucruri pe care să NU le faci atunci când ești deprimată

Depresia durează și doare atât cât îi permiți tu. Poți să o alungi treptat renunțând la anumite obiceiuri despre care nici nu știi cât sunt de dăunătoare.

Obișnuiam să mă simt vinovată că aleg să fug de realitatea pe care o trăim toți atunci când am o perioadă mai proastă. Mă supăram pe mine că plec de acolo de unde nu mă simt bine în loc să stau să îndur, mă acuzam că sunt un copil pentru că fac o pauză de la rețelele de socializare - cu ce poate să îmi facă rău postările unor oameni pe care nu îi cunosc?, și mă consideram o ignorantă pentru că nu mă bag în discuții despre politică și viitorul țării. Poate că încă mă mai încearcă aceste sentimente, dar continui să îmi văd în treaba mea. Unii oameni se hrănesc cu ceea ce altora le dăunează psihic, așa că tu trebuie să fugi de genul ăsta.

Pentru tine, dar și pentru mine, am pregătit o listă cu 10 lucruri pe care să eviți să le faci atunci când ești deprimată. Crede-mă că funcționează. Le-am testat pe pielea mea și mi-a fost mai bine.

Citește și:

1. Nu citi comentariile de pe rețelele de socializare. De obicei când treci printr-o perioadă de depresie este bine să stai departe de Facebook, Instagram și chiar de Youtube. Abține-te în special să citești comentariile pe care alții le lasă la anumite videoclipuri, piese sau filmulețe pe care le urmărești, dar și comentariile de la fotografiile sau postările de pe Facebook și Instagram. Nu vei face altceva decât să te încarci cu și mai multă energie negativă și te vei gândi “Ce viață frumoasă și ușoară au alții”, când știi de fapt că realitatea virtuală este de cele mai multe ori înșelătoare.

10 lucruri pe care sa nu le faci atunci cand esti deprimata

Sursa Foto: Shutterstock/Tatomitov

2. Nu te antrena în discuții virtuale. Nu este rău mai mare pe care ți-l poți face decât să te antrenezi într-o discuție virtuală despre politică, război sau controlul armelor cu niște necunoscuți pe Facebook. Fugi de aceste subiecte și de astfel de oameni în perioadele în care ești vulnerabilă!

Citește și:

3. Nu asculta știrile de noapte. Sau pe cele de la ora 17:00. Acestea nu sunt știri. Acestea reprezintă un raport al crimelor și a ceea ce se întâmplă rău în lume. Cu siguranță nu ai nevoie să știi că există un criminal în serie în nu știu ce oraș sau cum un copil și-a omorât mama.

4. Nu citi presa. Eu personal evit să citesc presa în general, cu atât mai mult într-o perioadă în care totul în jur mă compleșește. Cele mai multe știri nu sunt scrise ca să educe – sunt scrise ca să atragă atenția, să producă audiență și să aducă venituri. La fel și tabloidele, site-urile cu bârfe despre persoanele publice.

5. Nu viziona filme/seriale care promovează violența. Nu contează că Jason Statham este actorul tău preferat, atâta timp cât filmul în care joacă este cu bătaie, sânge și crime, ți nu o să îți facă bine. La fel și în cazul unor seriale precum Game of Thrones. Oricât de bune ar fi, într-o perioadă deprimantă, mintea ta are nevoie mai degrabă de imagini cât mai colorate și mai optimiste. Serios, mai bine ai încerca să te uiți la niște desene animate sau chiar o comedie proastă.

Citește și:

6. Nu căuta sensul vieții pe Facebook. Nu o să găsești răspunsurile la întrebările tale legate de viață în postările celorlalți de pe Facebook. Așa că oprește-te din a da scroll, în schimb poți să ieși din casă să faci o plimbare, ori poți urmări un documentar motivațional sau citi o carte.

7. Nu îți mai compara viața cu “viața perfectă” a celor de pe rețelele de socializare. Este posibil ca acesta să fie chiar motivul pentru care ești în depresie acum. Social media este o decepție când vine vorba de realitate. Într-o zi proastă cu siguranță nu vei avea starea necesară să postezi ceva la tine pe Facebook, în schimb îți vei pierde timpul urmărind pozele din vacanță ale celorlalți și astfel vei începe să simți că ai o viață tristă și plictisitoare. Ține minte că fiecare om duce luptele lui proprii în ciuda postărilor de pe internet, doar că nu le lasă să se vadă.

Citește și:

Nu iti compara viata

Sursa Foto: Shutterstock/By Usoltsev Kirill

8. Nu urmări reclamele. Reclamele sunt oricum sufocante, imaginează-ți impactul asupra ta într-o perioadă de depresi. Îți vor sugera că ai nevoie de aia, de aia și de aia, că viața este mai frumoasă dacă îți cumperi aia și câte și mai câte. Uită de ele!

9. Nu te mai compara fizic cu ce vezi în paginile revistelor. Dacă încă mai faci asta, e grav. Știm cu toții că toate femeile superbe din reviste sunt așa datorită Photoshop-ului, dar și unei armate de stiliști care le-a pregătit pentru ședința foto. La fel se întâmplă și în cazul fotografiilor de pe Facebook și Instagram – sunt o grămadă de aplicații și filtre prin care trece o fotografie ca să arate impecabil. Așa că încetează să te mai compari cu un standard nerealist, te va face să te simți ca și cum nu te potrivești în peisaj și te va deprima.

Citește și:

10. Nu urmări ce se întâmplă în politică. Știu, mulți te vor acuza că nu îți pasă de binele țării, că din cauza oamenilor ca tine nu merge nimic în țara asta, că ești o ignorantă, dar ar trebui să nu te lași afectată de asta. Doar pentru că încerci să stai departe de toate aceste evenimente neplăcute care îți fac rău, nu înseamnă că îți pasă mai puțini de oameni și de viitorul țării. Fă-ți datoria civică, votează cu cine trebuie, implică-te atunci când chiar este necesar și atunci când te simți capabilă din punct de vedere psihică, dar rezervă-ți dreptul de a sta departe atunci când lucrurile o iau razna. În plus, nu poți ajuta pe nimeni cu nimic dacă tu nu ești bine.

Acum, spune-mi tu: nu-i așa că sunt mult mai multe lucruri frumoase pe care le poți face decât să îți consumi energia, bucuria și optimismul cu cele menționate mai sus? Viața înseamnă mai mult de atât!

Citește și:

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/Mddick

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.