Setari Cookie-uri

5 lucruri uimitoare care ți se întâmplă când citești o carte bună

Tu când ai citit ultima oară o carte? Cititul e un mod atât de simplu de a ne îmbogăți emoțional și intelectual. Iată câteva lucruri frumoase, interesante și tentante care ți se întâmplă când citești!

lucruri uimitoare care ti se intampla cand citesti o carte buna

sursa foto: shutterstock/ by ollyy

1. Te regăsești și te (re)cunoști

Dacă o carte îți place și te „prinde“, te incită, îți trezește curiozitatea, ea îți devine prieten și totodată un mod excelent de a-ți petrece timpul. Când o citești, nu te mai simți singur. Îți pui întrebări și găsești răspunsuri la problemele care te frământă, te identifici cu un personaj sau altul, cu emoțiile lui, descoperind că și alții au trecut prin aceleași temeri, neliniști sau bucurii pe care le simți la rândul tău. Nu degeaba se spune că cititul funcționează ca o terapie. E ca și cum ai avea lângă tine consilierul tău personal, fără a fi nevoită să-i destăinui nimic, ci doar să-l asculți cum îți povestește și te sfătuiește.

Citește și:

2. Stresul nu te mai afectează

Când îți place o carte, abia aștepți să ai o clipă liberă ca să mai citești câteva pagini din ea, să o descoperi și în același timp să te desprinzi de grijile copleșitoare. Este un mod plăcut să evadezi, să te aduni, să te liniștești când ești prinsă în realitate ca într-o capcană. Pentru tine cartea devine un refugiu, un colțișor în care când pătrunzi, lași deoparte orice alte griji. De aceea, cititul ne ajută să depășim mai ușor problemele din viața de zi cu zi, supărările, tristețile. Pentru că ne distrage atenția de la ele și ne oferă o alternativă, o preocupare plăcută. Unele studii au concluzionat ca o lectură bună poate reduce stresul cu până la 70%.

3. Devii mai empatică

Cititul te maturizează. De fiecare dată privești prin ochii personajelor, dar și prin cei ai autorului cărții, descoperi noi perspective și-ți este mai ușor să înțelegi ce simt alți oameni în anumite momente, în anumite contexte. Te ajută să trăiești mai multe vieți în același timp. E un dar neprețuit, un mod la-ndemână de a cunoaște în amănunt un stil de viață diferit de al tău sau un sentiment pe care, poate, nu l-ai trăit încă și pe care astfel îl înțelegi mai bine.

Citește și:

Devii empatica

sursa foto: shutterstock/by nejron photo

4. Dormi un somn mai bun

Ca să obții acest efect de somnifer trebuie să te implici în lectură profund, ca într-o meditație, să lași deoparte celelalte activități și să te concentrezi realmente la rândurile pe care le citești. În acest fel, pulsul se reglează, corpul se relaxează și se eliberează hormoni benefici. 30 de minute de citit înainte de culcare își îndeplinesc excelent rolul de calmant.

5. Îți înmulțești neuronii

E dovedit obiceiul de a lectura, indiferent despre ce, ajută creierul să funcționeze mai eficient. Fiecare poveste îți oferă o altă perspectivă asupra lumii, îți îmbogățește cunoștințele, vocabularul, imaginația, creativitatea. Când te cufunzi într-o lectură plăcută, în creierul tău se petrec o mulțime de reacții neuronale pentru a imita starea personajelor și a reflecta emoțiile acțiunilor lor. Cititul îmbunătățește memoria și puterea de concentrare, ba chiar previne Alzheimer, permițând creierului să fie activ, dar în același timp să se relaxeze, să se destindă chiar mai eficient decât se întâmplă atunci când asculți muzica sau te plimbi pe malul lacului. Poezii, cărți de dragoste sau tratate medicale, toate stimulează neuronii!

Citește și:

sursa foto front page: shutterstock/by nejron photo

Vizionare placuta


Kudika
11 Octombrie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.