Setari Cookie-uri

Emoțiile și rolul lor

Să ai emoții înseamnă să fii om. Să ai emoții înseamnă să știi să trăiești fiecare clipă. Să nu care cumva să îți dorești vreodată să nu mai ai emoții, chiar dacă la supărare mare ne dorim tare să nu mai avem sentimente niciodată.

Ce sunt emoțiile și care este rolul lor?! Găsim explicația în rândurile de mai jos:

Frica: ne motivează să acționăm astfel încât să evităm consecințele neplăcute. Frica nu este întotdeauna un sentiment pe care trebuie să îl evităm; în foarte multe cazuri, prin instalarea sentimentului de frică putem evita ca ceva rău să se întâmple.

Furia: ne motivează să luptăm împotriva greșelilor și a nedreptății și să punem limite. Furia are beneficiile ei atunci când este lăsată să se manifeste la momentul potrivit. Pentru că de multe ori ne este greu să ne exprimăm verbal, furia are rolul de a “vorbi” atunci când ceva nu ne convine, lucru pe care îl vor remarca cu ușurință și cei din jur.

Emotiile si rolul lor

sursa foto: shutterstock/by viktor gladkov

Citește și:

Tristețea: ne motivează să cerem ajutorul și sprijinul celor din jur. Tristețea este una dintre cele mai puternice emoții, de aceea nu trebuie să fugim de ea (oricum nu putem scăpa). Tristețea reușește uneori să transforme pe cel care o găzduiește într-o persoană mai bună, mai calmă, mai blândă, mai înțeleaptă. Tristețea amorțește, iar în starea de amorțeală omul începe să mediteze, să reflecte asupra vieții sale. În plus, această emoție apropie oamenii care simt la fel.

Repulsia: ne motivează să arătăm că nu acceptăm ceea ce nu ne face plăcere. Așa cum ne este greu să ne exprim verbal și furia ia locul cuvintelor, așa și repulsia apare atunci când oamenilor le este greu să spună “Nu”. Atâta timp cât există sentimentul de repulsie, vom știi să stăm departe de ceea ce nu ne face plăcere.

Citește și:

Curiozitatea: ne motivează să explorăm și să învățăm. Curiozitatea a omorât pisica?!? Da, dar, așa cum era o replică dintr filmul The Princess Diaries, “Curajoșii poate că nu trăiesc pe vecie, dar cei care nu riscă niciodată nu trăiesc deloc.” Surprinderea: ne motivează să ne îndreptăm atenția către nou. Avem tendința să rămânem într-o bulă a noastră, pentru că acolo este confortul, acolo nimeni și nimic nu ne poate face rău, dar... unde mai găsim frumusețea vieții? Lasă-te surprinsă de tot ce se întâmplă în jurul tău și bucură-te!

Bucuria

sursa foto: shutterstock/by mila supinskaya glashchenko

Bucuria: ne motivează să reproducem acest eveniment. Bucuria este molipsitoare, iar atunci când o simți îți dorești să nu te mai părăsească niciodată, astfel că vei încerca să reproduci evenimentele care te-au adus în stadiul ăsta.

Citește și:

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.