Setari Cookie-uri

Pe calea încrederii în sine

Anxietatea, depresia, tristețea, dezamăgirea, frustrarea și restul problemelor care au pus stăpânire pe întreaga populație, parcă, au la bază lipsa încrederii în sine. Pentru că atunci când nu ai încredere în tine ești pierdut. Îți lipsește motivația, îți lipsește speranța, îți lipsește dorința.

În schimb, când ai încredere în tine, toate pe care le dorești, toate câte sunt frumoase vin la tine atrase ca un magnet. Și acum urmează întrebarea: Dar ce trebuie să fac ca să am mai multă încredere în mine? Răspunsul?! Prin exercițiu. Nu te gândi că în seara asta, înainte să adormi, îți pui dorință ca de mâine să ai încredere în tine și dimineață când o să te trezești chiar așa o să fie.

Pe calea increderii in sine

sursa foto: shutterstock/by tierneymj

Mi-aș dori să te pot ajuta mai mult, să îți spun o formulă secretă care să te scape de tot procesul lung și greu, dar nu dețin așa ceva. Tot ce pot face pentru tine este să îți trasez câțiva pași pe care să îi parcurgi și care te vor duce cu siguranță în punctul în care vrei să ajungi. Sunt pași pe care i-am avut și eu în vedere pe calea încrederii în sine și asupra cărora revin de fiecare dată când simt că mă abat de la drum. Hai să-i parcugem împreună!

Citește și:

1. Fii motivată! Înainte de a începe procesul de schimbare, trebuie să fii motivată, să știi ce vrei și ce nu vrei, să fii convinsă de cât de mult îți dorești asta. Dacă vrei să te schimbi, dacă scopul tău este să dobândești încrederea de sine, dorește-ți-o cu adevărat! Asta înseamnă să lași îndoiala la o parte și să nu te împiedici de “dar” și de “dacă”. Mobilizează-ți energia și concentrează-ți toată mintea în acest scop.

2. Să ai voința de a te schimba. Mulți își doresc, însă puțini sunt deschiși. Asta pentru că atunci când nu ai încredere în tine, nu încerci nimic și, bineînțeles, nu riști prea mult. Ca să reușești, trebuie să fii deschisă la provocări, să riști și să te gândești mai puțin la consecințe. În plus, gândește-te: dacă alegi să rămâi așa cum ești, nu vei scăpa niciodată de anxietate, dar dacă alegi schimbarea, într- bună zi anxietatea se va atenua și va dispărea.

Citește și:

3. Acordă-ți timpul la imperfecțiune. Nu fi propriul tău adversar sau, mai rău, inamic. Transformă-te în propriul tău partener, în cel mai bun prieten al tău. Analizează modul în care te percepi și schimbă ce este de schimbat. Fii blândă cu tine! Ai dreptul la imperfecțiune, ai dreptul să greșești! Fii conștientă că nimeni nu poate realiza totul deodată! Nu mai medita la neîmplinirile tale și uită de “Dacă aș fi putut”, “Dacă aș fi știut”. Dă-ți voie să o iei de la capăt și să mai încerci o dată. Dă-ți voie să treci mai departe.

4. Recunoaște-ți calitățile. Este greu să vezi ceva bun în tine atunci când nu ai încredere în tine. Și chiar dacă vezi, ți-e greu să accepți că acel ceva bun are vreo importanță. Totuși, pe calea încrederii în sine, este important să identifici laturile pozitive ale personalității tale și să te concentrezi asupra calităților. Acceptă să te simți bine în propria piele și fii mândră că ești stăpâna unor resurse de care alții nu dispun. Adu-ți aminte de forța pe care ai avut-o în anumite situații, de încrederea de care ai dat dovadă când a fost nevoie, de complimentele și laudele pe care le-ai primit altădată, și te vei simți astfel mai puternică.

Citește și:

Fericirea

sursa foto: shutterstock/by oleksandr kolesnyk

5. Alege fericirea. Un proverb chinez spune așa: “Nu putem împiedica păsările nenorocirii să zboare, dar le putem împiedica să-și facă cuib în părul nostru.”. Încetează să mai crezi că există o forță în tine care atrage toate experiențele neplăcute, penibile și dureroase. Încetează cu “Asta numai mie putea să mi se întâmple.”. Dacă ți s-a stricat mașina, dacă ți-ai uitat cheile, dacă te-a stropit o mașină pe stradă, dacă ai ratat o ocazie, asta nu înseamnă că ești cea mai ghinionistă sau nefericită persoană de pe pământ. Alimentându-ți defectele, îndoielile, grijile și slăbiciunile, devii propriul tău tiran, propriul tău călău. Dă la o parte ceața care te împiedică să vezi mulțimea de lucruri frumoase care ți se întâmplă și sunt menite să îți aducă fericirea.

Citește și:

6. Relativiziează. Privește evenimentele și întâmplările dintr-un alt ungi. Încearcă să vezi partea plină a paharului, prea mult timp ai văzut paharul pe jumătate gol. Reflectă și încearcă să găsești interpretări mai puțin definitive. Nu te identifica cu actele și greșelile tale. Nu ești o nulitate dacă ai picat la un examen, nu ești incultă dacă nu știi când s-a născut Ștefan Cel Mare, nu ești o persoană rea dacă ți-ai spus părerea. Fă un pas înapoi înainte de a te judeca.

7. Fixează-ți obiective. Obiective clare și realiste. Și vobește despre ele cu entuziasm și de fiecare dată pozitiv. De obicei, persoanele care nu au încredere în ele nu au nici obiective. Nu îndrăznesc să aibă un obiectiv, să își dorească ceva sau să se gândească că vor obține. Una dintre cele mai bune căi spre încrederea în sine constă în a acționa pentru ca lucrurile să se desfășoare cu succes. Fără un scop în viață ești asemeni un unei corăbii fără căpitan și fără destinație.

Citește și:

La final, îți recomand cartea „Cum să-ți întărești încrederea în tine”. De acolo am extras pașii pe calea încrederii în sine și ideile care te vor ajuta să reușești, așa cum m-au ajutat și pe mine.

sursa foto front page: shutterstock/by mayer george

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.