Setari Cookie-uri

Generează iubire: puterea recunoștinței și a iertării în viața de zi cu zi

Știai că iubirea este înțeleasă în mod diferit de fiecare dintre noi?

Mulți psihologi și psihoterapeuți consideră că oamenii nu vorbesc despre iertare, deși se folosesc în limbajul curent de acest termen. Știai că iubirea este înțeleasă în mod diferit de fiecare dintre noi?

Gary Chapman, un renumit psihoterapeut american a scris faimoasa carte „Cele cinci limbaje ale iubirii”. În carte, acesta insistă pe faptul că fiecare dintre noi avem un limbaj unic prin care ne manifestăm iubirea. Trebuie doar să-l descoperim, iar mai apoi să învățăm să citim limbajul iubirii prin care cei dragi își manifestă emoțiile față de noi.

Știința demonstrează azi, mai mult ca oricând, că mânia, furia, invidia sunt emoții de joasă frecvență, care îmbolnăvesc sufletul și corpul. Pentru a le elimina, avem nevoie de un instrument izvorât tot din iubire, numit iertare! Dacă am înțeles cum reușim să ne eliberăm de rănile trecutului, vom putea trăi în prezent.

Citește și:

Aici intervine recunoștința, care, practicată conștient, te poate elibera de teamă și te poate încărca de fericire. Cu toate acestea, viața este ca un carusel, cu suișuri și coborâșuri. Și da, este greu să fii recunoscătoare zilnic pentru darurile oferite de viață, dar nu imposibil. Poți să-ți sporești bagajul emoțional și să aduci lumină în viața ta, schimbându-ți obiceiurile. Iar pentru asta ai nevoie de curaj și perseverență!

Iertarea te eliberează

Tu ești stăpână pe viața ta. Lucrul acesta îți oferă libertate, dar și responsabilitate. Poate că azi dorești să mergi la muncă îmbrăcată sport. Deschide dulapul și alege-ți pantalonii cei mai comozi, tricourile cele mai colorate sau hanorace dama care să-ți țină de cald. Renunță la stereotipuri și prejudecăți. Fă ce îți place, fără teama de a fi judecată. Condiționările provoacă dezamăgiri și sunt din ce în ce mai mulți oameni care înțeleg nevoia de a rămâne autentic într-o lume care ne vrea pe toți la fel.

Citește și:

Dacă reușești să devii autentică, iertarea va veni de la sine. Începe cu tine! Nu te încorseta în clișee sociale, nu te critica fără rost și renunță la regrete. Trăiește azi, acum și în acest moment! Este esențial să devii stăpână pe tine și conștientă de emoțiile tale.

Învață acceptarea

Acceptă dacă cel care te-a rănit nu vrea să-și ceară iertare. Nu poți obliga oamenii să gândească sau să empatizeze cu toate cauzele tale. De aceea, învață să accepți. De altfel, acceptarea te ajută să îți cunoști, să îți menții și să îți respecți valorile de viață și nu numai. Aceasta contribuie la a te vedea tu însăți obiectiv și sincer în situația respectivă. Și, poate cel mai important, servește ca tampon împotriva nevoii de răzbunare pe cel care ți-a greșit.

Citește și:

Recunoștința este sora maturității

Recunoștința este sora inteligenței emoționale. Cu cât scorul inteligenței emoționale este mai mare, cu atât șansa de a avea o viață împlinită crește. Din păcate, școala de ieri și de azi nu ne-a învățat și, în continuare, nu ne învață să ne recunoaștem emoțiile atunci când ne cuprind.

Stăpânirea de sine, conștiința socială și autocunoașterea sunt criterii necesare pentru o minte sănătoasă. Când stăpânești aceste abilități, devii mai optimistă. Și, ca într-un cerc care se mărește din ce în ce mai mult, apare recunoștința.

Traseul dezvoltării personale este o lecție continuă. Învață să iubești și să te iubești. Învață să trăiești și să prețuiești fiecare aspect și fiecare persoană din viața ta.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 Mai 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.