Setari Cookie-uri

Pictorita din Shanghai

Publicat in peste cincisprezece tari, romanul Pictorita din Shanghai isi poarta cititorul pe apele tulburi ale fluviului Yangzi, in camerele Salonului Eternei Splendori, in cosmopolitul Shanghai antebelic, in Parisul boem al anilor nebuni si in China ravasita de razboi civil si aflata in prag de revolutie, reconstituind spectaculoasa poveste adevarata a lui Pan Yuliang, una dintre cele mai fascinante si nonconformiste personalitati artistice chineze ale secolului XX.

— Muncitorii sunt in greva?
El clatina din cap.
— Este vorba despre studenti – din asa-numitul program guvernamental.
— Programul ala in care studentii muncesc in fabricile din Franta ca sa-si plateasca scoala?
Intrebarea nu este chiar sincera, din moment ce Yuliang are cativa prieteni (inclusiv pe Xing Xudun) care au concurat pentru programul „Munca sarguincioasa/Studiu cu masura“. Dar simte ca Zanhua nu ar aproba aceste prietenii. O impresie pe care urmatoarea lui fraza o confirma:
—Teoretic. Dar toata lumea stie ca programul a fost fondat de anarhisti. Da pagina, la fel de incordat. Pun pariu ca in spatele lui se afla aceasta Organizatie a Poporului Nou.
— Cineva trebuie sa apere interesele Chinei afara, subliniaza Yuliang.
El ridica din sprancene.
— Vad ca te gandesti mult la lucrurile astea. Asta e bine. Apoi: Ce e?
Ea ridica ochii.
— Nimic.
— Tot oftezi. La ce te gandesti?
Yuliang deschide gura pentru a spune „la nimic“. Apoi o inchide la loc. Ca de obicei, el o cunoaste prea bine.
— Ma gandeam ca… Directorul Liu crede ca am mari sanse sa castig bursa la Lyon. Spune ca sunt unul dintre studentii cei mai de perspectiva pe care i-a avut.
— Deci ne-am intors la asta. Zanhua inchide ochii un moment. Asta se intampla cand te casatoresti cu un Mistret. Nu te lasi.
— Tu nu crezi in astrologie, ii reaminteste ea. Si nu e vorba numai despre mine. Adevarul e ca toti profesorii cred ca programul ar fi benefic pentru mine.
Acum este randul lui sa suspine.
— Programul ar fi putut sa fie bun pentru tine daca ai fi fost barbat. Sau daca ar fi fost in Shanghai – sa spunem, la consulatul francez. Dar adevarul este ca deja ai studiat doi ani aici. E de-ajuns.
— Multi baieti studiaza aici, apoi merg in strainatate sa-si completeze cunostintele. Chiar tu mi-ai spus ca educatia in strainatate este un element esential in noua cultura a Chinei. Si intotdeauna ai sustinut ca femeile au aceeasi capacitate intelectuala ca barbatii.
— Asa e, iar tu ai demonstrat lucrul acesta. Incepe sa-si piarda rabdarea. Insa femeile mai au unele capacitati pe care barbatii nu le au. Mai ales in interiorul caminului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.