Setari Cookie-uri

Top 5 povesti de dragoste care au schimbat lumea

In luna iubirii, revizitam 5 dintre cele mai frumoase povesti de dragoste: cupluri-legenda care au inspirat si au schimbat lumea cu pasiunea si creatia lor.

4. F. Scott Fitzgerald & Zelda
Scott si Zelda sunt considerati un cuplu de legenda, intruparea triumfului si a tragediei intr-o epoca turbulenta: anii 1920. Faptul ca erau amandoi fermecatori si frumosi le-a facut iubirea si mai dramatica, nu intamplator unul dintre romanele lui Fitzgerald se numeste „Cei frumosi si blestemati”. Desi isi faceau declaratii extravagante de dragoste, deseori se certau amarnic – au fost un caz clasic al Visului American cu bune si rele, cu excese si obsesii. Fitzgerald a devenit un scriitor cunoscut, iar stilul lor luxos de viata era intretinut de castigurile lui. Zelda avea si ea mabitii de scriitoare si de pictorita, dar asta conducea numai la conflicte intre cei doi soti. Sexualitatea, dreptul ei la munca si dorinta ei de independenta erau toate motive de cearta. Desi de multe ori Zelda si-a dorit sa divorteze, neavand bani si nestiind cum sa-i castige, nu se putea rupe din relatie.
Timp de 10 ani au avut o viata de rockstaruri traind in hoteluri din New York, Riviera franceza si din Paris, dupa care a urmat un lung declin. Viata lor dezordonata, cu petreceri continue, in compania altor artisti si scriitori nu putea dura la nesfarsit. Dornici de popularitate, mereu incantatori, cei doi s-au distrus unul pe altul in incercarea de a avea tot, de a fi tot. S-au provocat si s-au intrecut in neglijente, abuzuri si gesturi scandaloase.
Zelda avea in familie un istoric de probleme mentale – a ajuns si ea sa isi petreaca o buna parte din viata in spitale si clinici. Dorinta ei de a deveni balerina a adus-o in pragul anorexiei. Cel mai periculos lucru din comportamentul ei obsesiv era sinceritatea ei in materie de sexualitate. In 1934 s-au despartit, dar dragostea lor nu s-a stins niciodata. Legati pe viata au sfarsit trist, suportand consecintele vietii lor smintite. Au creat insa o lume fascinanta care chiar daca s-a prabusit in flacari, traieste prin spiritul ei: generatiile urmatoare au fost inspirate de energiile creative ale acestei relatii, de iubirea si demonii care i-au macinat pe cei doi.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.