Setari Cookie-uri

10 filme Anglo-fone si Italo-file

Cand am fost in vizita la niste prieteni naufragiati pe taram italienesc – sa tot fie 3 ani de atunci – nu mi-a luat o zi pana sa prind drag de Vezuviul profilat pe linia apei, de un drum impadurit spre supermarket-ul din Urbino si de gondolele inaccesibile ca pret de pe sub podurile Venetiei. Si acum, daca ar exista o pagina a Italiei pe Facebook, as grebla-o cu un “Like” direct in lista mea de experiente favorite fara sa stau pe ganduri, caci – nu-i asa? – vacantele reusite ne raman in suflet... si in albumele de pe FB. Iar eu am albumul doveditor pe care-l mai rasfoiesc din cand in cand, nostalgica, ca sa retraiesc, virtual in capatana, acele 3 saptamani.

Dar sunt si realista in privinta lor, si in niciun caz nu idealizez Italia dupa tiparul superlativ folosit de cineastii care inca ma surprind cu viziuni absolut paralele fata de propriile mele amintiri – nu orice filme creeaza o Narnia in inima Italiei, desigur, ci mai ales cele produse de o minte sau o echipa impresionabila, sentimentalista sau debordand de imaginatie. Tendinta de a exagera totul cu “eticheta” italiana, de la razele soarelui cazute pe dealuri pana la calmul tacticos al traiului de latino-macaronar, este una cu precadere intalnita la americani. De ce si care sunt exceptiile memorabile de la regula, se va deduce din lista de mai jos, si din proeminenta Italiei surprinse pe film, care o distribuie in rol nu de fundal, ci de personaj cu acte-n regula.

Realizat de Ioanina

ROMA
4. “When in Rome” (2010) – Am avut de curand ocazia sa merg la vizionarea pentru presa a acestui film, distribuit la noi in cinematografe de Forum Film incepand cu 23 aprilie. Asadar, in deplina cunostinta de cauza, va asigur ca nu peisajele italiene fac deliciul spectatorului, ci atmosfera romantica ce pare a emana direct din Roma – mai exact, tasneste din Fontana di Amore, monumentul construit special de realizatorii filmului pentru a amplifica sugestia unui taram fantastic aflat in centrul “tarii-cizma”. Premisa, eminamente neglijabila de altfel, isi propune sa vina in sprijinul feericului mit care echivaleaza voiajul peste Atlantic cu eliberarea de constrangeri si dibuirea iubirii pasionale – insa pluseaza cu “praf” magic si situatii miraculoase care, dintr-un motiv sau altul, par ca merg mana in mana cu un oras suprasaturat de istorie. Kristen Bell joaca rolul unei femei de afaceri americane care, pana sa dezlantuie, dintr-o intamplare fericita si anume aburita de alcool, fortele magice ale fantanii, fusese incapabila de o relatie monogama. Adica workaholica noastra isi impartea timpul intre barbat si munca – dar piesele de Domino puse in miscare de balaceala ei prin Fantana Dragostei, ii vor rearanja viata ordonata dupa o noua scara de valori. In capul scarii, ati ghicit, iese victorioasa Dragostea!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.