Kudika
24 Februarie 2011

Oameni si zei (Des Hommes et des Dieux), care anul trecut a primit Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes, va fi lansat in 4 martie si in Romania, distribuit de Independenta Film.

"Oameni si zei"/"Des Hommes et des Dieux", care anul trecut a primit Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes, va fi lansat in 4 martie si in Romania, distribuit de Independenta Film.

Regizat de Xavier Beauvois
, deopotriva regizor, scenarist si actor, lungmetrajul are 11 nominalizari la Premiile Cesar din acest an, considerate echivalentul francez al Premiilor Oscar, fiind pelicula cu cele mai multe nominalizari din 2011. In prima saptamana, "Oameni si zei" va rula in cinematografele Hollywood Multiplex si Studio din Bucuresti, urmand ca mai departe sa ajunga in toata tara.

Filmul are la baza povestea calugarilor cistercieni din Tibhirine, in Algeria, din 1993, pana la rapirea lor din 1996 de catre Grupul Islamic Armat. Rapirea si uciderea celor sapte calugari francezi din Tibhirine, in 1996, a fost unul dintre punctele culminante ale violentei si atrocitatilor din Algeria, urmare a confruntarii dintre guvern si gruparile teroriste extremiste pentru preluarea puterii.

Disparitia calugarilor – prinsi la mijloc intre cele doua parti – a avut un efect puternic si de lunga durata asupra guvernelor, comunitatilor religioase si opiniei publice internationale. Identitatea criminalilor si circumstantele exacte ale mortii calugarilor raman un mister. Cazul a fost tratat de Curtea de apel in 2003, iar anumite documente au fost de curind desecretizate. In lunile care urmeaza, noi informatii ar putea, in sfarsit, sa aduca adevarul la lumina.

Povestea filmului. O manastire in munti, in Africa de Nord, in 1990. Opt calugari crestini francezi traiesc in buna intelegere, alaturi de fratii lor musulmani. Cand o echipa de muncitori este masacrata de un grup fundamentalist islamist, frica acapareaza intreaga regiune. Armata le ofera protectie, insa calugarii refuza. In ciuda amenintarii care creste din ce in ce mai repede, ei inteleg ca trebuie sa ramana aici, orice ar fi.

"Oameni si zei" exploreaza ultimele luni din viata acestei mici comunitati de calugari crestini dintr-un "tinut musulman". Filmul surpinde spiritul, atmosfera evenimentelor si pericolul din interiorul comunitatii, mai degraba decat sa relateze detaliile exacte ale unei realitati istorice.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: