Setari Cookie-uri

Jean Paul Gaultier, copilul teribil al modei, intra din nou in pielea personajelor lui Almodovar

Pentru Jean-Paul Gaultier, pielea si corpul reprezinta surse inepuizabile de inspiratie. In mainile sale, materialele devin, aproape la propriu, cea de-a doua piele.

Zece ani mai tarziu, Almodóvar il chema din nou pe Jean-Paul Gaultier pe platul de filmare, de data aceasta pentru a-l imbraca pe Gael García Bernal, pentru rolul sau din „La mala educación” - in care actorul spaniol il interpreta pe Juan, un homosexual ce fusese abuzat sexual in copilarie de un preot. Pentru Juan, Gaultier a creat o rochie-manta stralucitoare care se aseamana cu pielea umana, similar, intr-o oarecare masura, costumului de piele din “La Piel Que Habito”.

Almodóvar nu este singurul autor de cinema cu care Gaultier a colaborat. Rochiile Georginei (interpretata de Helen Mirren) din flamboiantul „The Cook, the Thief, his Wife and her Lover” (1989), in regia lui Peter Greenaway, sunt tot o creatie originala Jean-Paul Gaultier. Imaginea extravaganta a filmului compune fiecare secventa precum o pictura baroca intr-o singura dominanta de culoare, iar rochiile Georginei se schimba de fiecare data, adaptandu-se stilisticii fiecarei camere prin care ea trece. Pentru „The Fifth Element” (1997), in regia lui Luc Besson, Gaultier a creat mai bine de 60 de costume pentru Milla Jovovich, printre care si „costumul din bandaje”, despre care actrita de origine ucrainiana a afirmat ca este „unul dintre cele mai memorabile din istoria cinema-ului”. Despre costumele din acest film, Gaultier a afirmat ca „nu le-a imaginat neaparat in cheie futurista, ci mai degraba ca pe expresia unei evolutii normale a vestimentatiei”. Fascinanta distopie „La Cité des enfants perdus” (1995, Jean-Pierre Jeunet, Marc Caro) reprezinta un alt proiect la care Jean-Paul Gaultier a participat si pentru care a primit o nominalizare la premiile César.

Viziunea futurista asupra modei a lui Gaultier se reflecta si in colaborarile memorabile cu vedete pop si rock, care ii imbraca creatiile pe scena sau in videoclipuri: Madonna, Kylie Minogue, Mylène Farmer, Lady Gaga, Red Hot Chilli Peppers, Depeche Mode si chiar Nirvana. Gaultier nu a stat departe nici de lumea dansului sau a baletului, semnand creatii pentru Maurice Béjart, Joaquìn Cortès, Angelin Preljocaj sau Karole Armitage.

Oricat de diferiti ar fi artistii cu care designerul francez a colaborat de-a lungul timpului, un lucru e sigur comun: toti au facut istorie, intr-o masura sau alta, iar imaginea cu care au ramas pe prima pagina poarta marca Jean-Paul Gaultier.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2011
Echipa Kudika