Setari Cookie-uri

Fan Fiction sub capota povestilor tunate

Fenomenul denumit generic Fan Fiction, si prescurtat Fanfic, sau FF, inglobeaza cu fiecare milisecunda ce trece un nou text literar de nisa ca urmare, prin nisa, nu vreau sa sugerez in niciun caz o cantitate derizorie de material scris, ci apartenenta lui la un sub-gen al literaturii inca ne-explorat cu destula seriozitate de academicienii nostri. Dupa cum v-ati dat probabil seama din denumire, este vorba de operele de fictiune create de fanii unor produse ale culturii contemporane si popularizate la nivel mondial gratie mijloacelor arhicunoscute. Tiparit (carti, manga) proiectat (film) sau difuzat (serial TV), orice astfel de produs, oricat de finit l-ar considera creatorul lui, este in pericol de-a suferi... un tuning literar!

Insa fanii “adevarati”, cei care participa la conventii de profil imbracati ca personaje fictive (“cosplay”), cei preocupati trup si suflet de vietile preferatilor lor, nu recurg la ele pentru a scapa, pret de o clipa macar, de existenta proprie – sau, daca o fac, nu se limiteaza la evadarea temporara si, mai ales, nu se lasa ingraditi de firul narativ oficial. Firi curioase, ei se intreaba ce se intampla intre timp, intre T1 de la sfarsitul unei scene si T2 de la inceputul urmatoarei, chit ca regizorul a decretat lipirea lor la montaj. “Indragostiti”, cum s-ar zice, de serial/film etc. in sine, ei isi hranesc si isi dovedesc fan-atismul participand la procesul creativ, deturnandu-l ca sa ii umple lacunele sau sa-i rescrie itinerariul. Fan-autorul nu se distribuie in rol de papusa, ci de papusar.

FANFIC FEMINIST: DIN NEGURA TIMPURILOR SI PANA AZI

Motivatia acestui gen de autor-parazit (fara conotatie peiorativa) nu s-a rezumat dintotdeauna la un plan atat de egocentric. Impulsul lui Lydgate de a altoi pe textul “Povestilor din Canterbury” ale lui Chaucer propria sa scriere, “The Siege of Thebes” (cca. 1420), se manifesta omagial, pe fondul admiratiei fata de un maestru al versului. Inaintand pe axa timpului, istoria pomeneste alte instante ale aceleiasi practici in secolul al XVII-lea (primul val de feminism din literatura engleza), cand femeile se erijau in scriitoare si reinterpretau texte existente pentru a denunta nedreptatea statutului social inferior al sexului lor. Ironia face ca aceasta mica incursiune in trecut sa dea in vileag o concordanta interesanta intre fanfic-urile inregistrate de-a lungul timpului...

Consultand statisticile referitoare la internautii nostri, aflam – sau, de fapt, ni se confirma banuiala – ca, raportata la activitatea barbatilor, ponderea femeilor alcatuieste o felie mai groasa din “placinta” surfer-ilor pe online. In societatea de azi ca si in vremurile ante-Net, noi inca suntem in pozitia de dominat, fata de sexul tare, dominant – o situatie reflectata si in produsele cultural-artistice. Dar constientizam piciorul lor pe grumazul nostru si contracaram prin asa-numita “cultura a subordonatului”, din care fanfic-urile fac fara indoiala parte: daca in realitatea cotidiana barbatii obiectiveaza femeile, fan-autoarele le intorc “favoarea” prin “slash”. Este vorba de o categorie literara subsumata fictiunii semnate de fani (sau, mai degraba, predominant, fane) care imagineaza relatii homosexuale intre personaje masculine – personaje, de altfel, heterosexuale conform scriiturii originale. Prin fanfic-ul de tip “slash”, dar si “kinks”-uri (situatii sexuale) similare introduse in fanfic-uri de alta factura, femeia, ctitorul propriului univers, isi insuseste un rol rezervat de regula sexului opus – rolul de voyeur.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.