Setari Cookie-uri

Fan Fiction sub capota povestilor tunate

Fenomenul denumit generic Fan Fiction, si prescurtat Fanfic, sau FF, inglobeaza cu fiecare milisecunda ce trece un nou text literar de nisa ca urmare, prin nisa, nu vreau sa sugerez in niciun caz o cantitate derizorie de material scris, ci apartenenta lui la un sub-gen al literaturii inca ne-explorat cu destula seriozitate de academicienii nostri. Dupa cum v-ati dat probabil seama din denumire, este vorba de operele de fictiune create de fanii unor produse ale culturii contemporane si popularizate la nivel mondial gratie mijloacelor arhicunoscute. Tiparit (carti, manga) proiectat (film) sau difuzat (serial TV), orice astfel de produs, oricat de finit l-ar considera creatorul lui, este in pericol de-a suferi... un tuning literar!

• Sexul, o parte destul de proeminenta in majoritatea universurilor fictionale, nu cade sub incidenta obiectiilor de tip OOC. Sigur ca, oficial, fanfic-ul este in mod obligatoriu fidel originalului – fie ca se desfasoara in universul canon sau se muta intr-unul alternativ (AU), textul va pastra personajele neschimbate, in spiritul acestei legi. Dar arc-urile (povestile) fiecaruia dintre acestea sunt la latitudinea fan-autorului – care, deseori, e la cheremul propriilor hormoni...

Exista, desigur o droaie de alte reguli asociate redactarii de fan fiction – una, mai cu seama, scoate in relief prezenta feminina, sistematizanta si stricta, care planeaza asupra acestei culturi alternative. In fanfic, integrarea autorului in distributia originala, fie ca un personaj distinct, fie ca suma de trasaturi comportamentale nelalocul lor (OOC), este considerata o miscare cel putin stangace. Aceasta scapare poarta numele de “Mary Sue”, iar cititorul versat o poate lua si drept indiciu al sexului fan-autorului: barbatii care scriu fanfic se dau de gol prin incapatanarea de a-si insera individualitatea in canon. La fel de transparenti sunt si la capitolul “naratiune”, insistand mai mereu sa o incarce cu orice altceva (de la masini si aparatura la explozii si haos bombastic) in afara de relatii inter-umane.

In schimb, fanfic-ul (feminin) pune accent pe relatii – asa-numitele “ships”, de unde si verbul “shipping”, a lega relatii intre personaje – pe comunicare, sentimente si, da, sex, insa cu ramificatii emotionale. Invaluirea fanfic-ului intr-o coloratura idilica este, iarasi, un subterfugiu al sexului frumos care isi “decoreaza” astfel canon-ul cu un intreg arsenal anti-pragmatism, anti-materialism, anti-realitate pustie si pustietoare – intorcandu-si, deci, privirea de la perspectiva pe care sexul “tare” o proiecteaza lumii.

Pe de alta parte, o picatura de materialism in sange nu strica nimanui – ma refer aici la remuneratia fan-autorilor, egala cu zero in marea majoritate a cazurilor. Intreprins cu titlul de hobby (in Vest, caci japonezii reusesc uneori sa publice dōjinshi sub radarul autoritatilor), scrisul in acest context de comunitate aduce totusi beneficii de alta natura practicantilor. Sistemul de feedback, mai ales cel oferit de asa-numitul “cititor beta” (editorul, voluntar desigur, al unei comunitati de fanfic), inseamna inevitabil cizelarea talentului autorului. Ca atare, pentru un scriitor aspirant, fanfic-ul este o alegere optima in vederea unui eventual debut pe piata literaturii originale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.