Setari Cookie-uri

Fan Fiction sub capota povestilor tunate

Fenomenul denumit generic Fan Fiction, si prescurtat Fanfic, sau FF, inglobeaza cu fiecare milisecunda ce trece un nou text literar de nisa ca urmare, prin nisa, nu vreau sa sugerez in niciun caz o cantitate derizorie de material scris, ci apartenenta lui la un sub-gen al literaturii inca ne-explorat cu destula seriozitate de academicienii nostri. Dupa cum v-ati dat probabil seama din denumire, este vorba de operele de fictiune create de fanii unor produse ale culturii contemporane si popularizate la nivel mondial gratie mijloacelor arhicunoscute. Tiparit (carti, manga) proiectat (film) sau difuzat (serial TV), orice astfel de produs, oricat de finit l-ar considera creatorul lui, este in pericol de-a suferi... un tuning literar!

RISCURI SI SPORURI

Concluzia pe care am putea sa o tragem de aici este dubla: fanfic-ul prezinta un pericol pentru minorii conectati omblilical la Internet; in plus este neserios, tradandu-si materialul-sursa. Autorii lui calca nonsalant peste coloana vertebrala a eroilor din original pentru a-i vedea intretinand raporturi invederat fictive, care in realitatea serialului/filmului/cartii, ar contrasta flagrant cu personalitatile celor implicati. Ca, avand in vedere aceste descoperiri, sa nu desfiintam totusi fanfic-ul, e momentul unor detalii tehnice:

• In afara de “slash”, “femslash” si “het” (de la hetero), mai exista si alte clasificari de fanfic. Proza poate fi un “round-robin” (membrii comunitatii colaboreaza la scrierea unui singur text, contribuind fiecare cu cate un paragraf), un “drabble (sub 100 de cuvinte), un “character angst” (centrata pe trairile interioare ale unui singur personaj) si, nu in ultimul rand, poate fi “gen” (deloc interesata de relatiile romantice dintre personaje)

• Fiecare text uploadat pe site-urile (arhivele) de profil este in mod obligatoriu acompaniat de un filtru de varsta (indicator al continutului delicat, adresat exclusiv adultilor) si un “disclaimer” (autorul atesta ca personajele nu ii apartin). Prin aceasta a doua precizare, fan-autorul se apara preventiv impotriva unor potentiale procese intentate de vreun autor original mai galcevos – cum s-a dovedit a fi Anne Rice, autoarea “Interviului cu un vampir”, care a cerut site-ului FanFiction.net sa inlature fanfic-urile aferente romanelor ei

• Dar mai presus de orice proces, fan-autorul profesionist (vorba vine, cum nimeni nu castiga bani de pe urma acestor re-conditionari neautorizate si nepublicate) se teme de criticile comunitatii. Cum toti membrii sunt in mod automat fani, ei vor detecta, vor semnala si vor taxa, mai crunt decat in cazul altor abateri de la reguli, o instanta OOC - “Out Of Character” referindu-se la actiuni povestite in fanfic care nu-i stau in fire personajului original
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.