Setari Cookie-uri

AlcoLine 021.9335 – Prima linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool

AlcoLine 021.9335, prima linie telefonica de informare si sprijin psihologic pentru persoanele dependente de alcool.

comunicat de presa

alcoline
De la inceputul acestui an, peste 200 de cazuri au fost preluate de operatorii AlcoLine 021.9335, prima linie telefonica de informare si sprijin psihologic pentru persoanele dependente de alcool si apropiatii acestora, lansata de Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT). 80% din apelanti sunt rude ale celor care se confrunta cu un consum abuziv de alcool, 10% sunt apropiati ai lor (prieteni, cunostinte ori vecini) si 10% persoane dependente de alcool.

75% din cei care au apelat linia telefonica AlcoLine 021.9335 au intrebat de serviciile disponibile pentru cei care se confrunta cu adictiile, 15% au avut nevoie de consiliere, 9% au vrut sa afle mai multe despre dependenta de alcool, iar 1% - cazuri urgente. Durata medie a unui apel la 021.9335 este de 25 de minute.

”Ne suna atat femei, cat si barbati, de varste diferite, de la 30 la 70 de ani, si din rural, si din urban, majoritatea parinti care cer ajutor pentru copiii lor. Am avut si apeluri de la sotii care isi simteau familia pusa in pericol de consumul abuziv de alcool al sotului si care au cerut ordin de restrictie, 1% din cazuri implica astfel de urgente”, spune asistentul social Daniela, unul dintre operatorii AlcoLine si membra a Asociatiei Persoanelor cu Probleme legate de consumul de Alcool (APPA).

Sunt si dependenti care au ales sa sune ei insisi la 021.9335, aproximativ 10% din apeluri, majoritatea avand peste 40 de ani. ”Un domn in varsta de 47 de ani mi-a marturisit ca a ajuns la capatul rabdarii, ca nu se mai suporta, bea zilnic si nu reuseste de unul singur sa iasa din caruselul dependentei. Spunea ca si-a pierdut familia din cauza alcoolului si ca isi doreste din tot sufletul sa nu mai consume alcool, doar ca nu il intelege nimeni. I-am spus ca eu il inteleg, deoarece sunt un fost dependent de alcool, abstinent de 6 ani. Deci se poate scapa de adictie”, a spus Marian, un alt operator AlcoLine si de asemenea membru APPA.

Ne asteptam sa fie un numar mic de persoane dependente care ne apeleaza, din cauza stigmei asociate consumului abuziv de alcool. Sunt marginalizati in societate, nu sunt intelesi si suna la noi pentru sfaturi sau ca sa vorbeasca pur si simplu cu cineva fara a fi pusi la zid. Insa rolul principal al AlcoLine este de a oferi informatii despre ce inseamna dependenta si ce solutii de tratament exista in Romania. Din pacate, posibilitatile de a referi persoanele cu probleme legate de consumul de alcool catre servicii de tratament sunt foarte limitate. Romania nu are nici macar un singur centru de tratament al dependentei de alcool finantat din bani publici. Facem totusi eforturi ca majoritatea apelurilor sa se incheie cu o recomandare catre o forma de sprijin profesional”, a explicat Dr. Eugen Hriscu, Director Stiintific al ALIAT.

Despre AlcoLine 021.9335

Linia telefonica lansata de ALIAT in decembrie 2016 se adreseaza celor care sunt in proces de a face o schimbare in comportamentul lor de consum sau rudelor consumatorilor de alcool. De asemenea, Alcoline are si rol de informare si preventie, datorita informatiilor legate de consumul abuziv de alcool pe care le ofera operatorii in cadrul interventiei telefonice. Numarul scurt 021.9335 poate fi apelat de orice persoana adulta, de luni pana vineri, in intervalul 10:00 – 17:00, aplicandu-se tariful standard pe apel. Serviciul este confidential.

Consilierii ALIAT ofera informatii despre ce inseamna dependenta de alcool si despre resursele terapeutice pe care ALIAT si alte organizatii le ofera in marile regiuni ale tarii, precum si despre serviciile existente in domeniu, dar si sfaturi si consiliere, in functie de fiecare caz in parte.

Echipa aflata in spatele acestei initiative este formata din specialisti (psihologi si asistenti sociali cu experienta in gestionarea persoanelor dependente de alcool), precum si fosti consumatori recuperati sau rude ale unor consumatori de alcool si membri ai Asociatiei Persoanelor cu Probleme legate de consumul de Alcool (APPA). Toti au parcurs un training de specialitate si lucreaza sub supervizarea unui specialist in dependente, acreditat de Ministerul Sanatatii, pentru a oferi sprijin si sfaturi cat mai eficiente si empatice.

AlcoLine este un proiect realizat in intregime si asumat profesional de specialistii ALIAT, cu sprijinul financiar transparent si neconditionat al Heineken Romania.

ALIAT este de asemenea partener al Institutului National de Sanatate Publica si al Agentiei Nationale Antidrog.

Vizionare placuta


Kudika
3 Aprilie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.