Inflamatie iti este un cuvant cunoscut dar ce inseamna pentru sanatatea ta? Inflamatia este raspunsul sistemului tau imunitar atunci cand ceva nu este in regula cu corpul tau indiferent daca este vorba despre infectie, stres sau ranire. Mai multe studii arata ca inflamatia contribuie la majoritatea bolilor care afecteaza societatea noastra. Printre acestea se numara artrita, afectiunile cardiace, tulburarile intestinale, colonul iritabil si chiar cancerul.
Fructele de padure - in special afinele si murele dar si capsunile sunt adevarate masini de combatere a inflamatiilor datorita continutului ridicat de flavonoide (un tip de antioxidant). Pentru a maximiza proprietatile vindecatoare ale acestor fructe, mananca-le crude.
2. Legumele cu frunze verziLegumele cu frunze verzi precum spanacul sunt pline de antioxidanti si fitonutrienti care combat inflamatia. Sunt, de asemenea, bogate in vitamina A, vitamina C si vitamina K. Le poti consuma si sub forma de sucuri sau smoothie-uri.
3. SfeclaIubita pentru culoarea rosu-rubin, sfecla contine betaina, un aminoacid care este asociat cu o concentratie mai mica de factori inflamatorii. Sfecla este si o mare sursa de potasiu si magneziu care s-au dovedit a avea efecte antiinflamatorii. Sfecla poat fi consumata cruda sau fiarta. Este delicioasa in sucuri.
4. Ceaiul verdeCeaiul verde este una dintre cele mai puternice surse de antioxidanti, oferindu-i puteri super-inflamatorii. Multe studii au aratat ca ceaiul verde poate contribui la reducerea aparitiei bolilor de inima datorita proprietatilor terapeutice, de combatere a inflamatiei. Majoritatea recomanda doua-trei cesti de ceai verde pe zi pentru a-si simti beneficiile.
5. Semintele de ChiaDatorita continutului ridicat de acid alfa linolenic semintele de chia ajuta la atenuarea inflamatiei, reprezentand in acelasi timp o sursa importanta de proteine si grasimi sanatoase. Semintele Chia sunt excelente in piureuri si salate.
6. AnanasulAnanasul ajuta la reglarea raspunsului imun si poate reduce activitatea inflamatorie. Ca si in cazul majoritatii fructelor si legumelor, opteaza pentru a-l consuma in varianta naturala si nu in cea de conserva.
Foto prima pagina: Africa Studio, Shuttestock
Spune-ti parerea!