Setari Cookie-uri

Cu alunitele la control!

Persoanele cu multe alunite trebuie sa faca in general 2 controale pe an, clinice, eventual dermatoscopice. Primul - inaintea sezonului in care se presupune ca va merge la plaja si al doilea - dupa ce a trecut acest sezon, pentru a vedea daca nu s-a intamplat ceva.

Un text de Dr. Popa Constantin Venerus, medic primar dermato-venerologie, Centrul Medical Medsana

Este sezonul in care dermatologia are cea mai mare cautare datorita interesului crescut din aceasta perioada pentru preventia patologiilor din aceasta specialitate. Multiple campanii de informare atrag atentia asupra riscurilor expunerii prelungite la soare, precum si a incidentei ingrijoratoare a leziunilor maligne ale pielii.

Foto by Evgeniy Kalinovskiy / Shutterstock

Nu am putea ocoli asadar subiectul autoinspectiei dermatologice. Legat de modalitatea de a ne controla sau autocontrola pentru „alunite” trebuie subliniate urmatoarele:

Autocontrolul nu trebuie sa fie exagerat, nu este indicat sa ne asezam in fiecare zi in fata oglinzii (chiar oglinzilor!) si sa ne inspectam tegumentul; Preventia este extrem de utila si, desigur, recomandata dar am observat o tendinta a unui segment de pacienti spre ipohondrie. La polul opus sunt pacientii care nu vin niciodata la controale. Echilibrul este cheia sanatatii fizice si mentale. Astfel:

Citește și:
  • Persoanele cu multe „alunite” trebuie sa faca in general 2 controale pe an, clinice, eventual dermatoscopice. Primul - inaintea sezonului in care se presupune ca va merge la plaja si al doilea - dupa ce a trecut acest sezon, pentru a vedea daca nu s-a intamplat ceva.
  • Persoanele cu diagnosticul de „nevi displazici” ar trebui sa faca anual o dermatoscopie digitala, care poate oferi informatii mult mai fine, comparand imaginile la intervale de timp.
  • In afara celor doua controale anuale, oricine observa unul dintre semnele „ de alarma” la o alunita trebuie sa mearga la dermatolog.

Semne „de alarma” pentru alunite

a) crestere rapida in dimensiuni, fie ca suprafata, fie ca volum;

b) prurit (mancarime) constanta si rebela la tratamente simple de jur imprejurul unei alunite;

Citește și:

c) sangerarea spontana (neprovocata) a alunitei;

d) aparitia „unor pui” de jur imprejurul alunitei ( ca o closca cu pui);

e) modificarea evidenta a culorii si aspectului (mai ales daca acesta devine „mozaicat”)

f) aparitia unei duritati sub alunita (ca si cum ar fi pusa pe un postament), duritate absenta la controalele precedente.

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.