Este la "moda" sa eliminam glutenul din alimentatie, dar cati dintre cei care fac asta stiu exact ce este glutenul si de ce ne pune cu adevarat viata in pericol?
Cand vine vorba de chestii de genul, sa-mi fie rusine, dar sunt o ignoranta. Sau eram, pentru ca, nici nu stiu daca e potrivit sa precizez acest lucru in material, in urma cu doar patru zile am pierdut prematur pe cineva care suferea de intoleranta la gluten. A fost momentul in care m-am trezit la realitate. Inca o data, desi nu asta imi doresc.
Sincer, cu riscul de a parea ciudata si nebuna, uneori vreau sa ma refuziez intr-o lume a mea si sa nu mai fiu la curent cu nicio rautate, niciun pericol, si cand o fi sa vina ziua, sa vina... Doar ca acum, incepe deja sa ma preocupe mai mult sanatatea mea.
Asa ca astazi vorbim putin despre gluten si vin cu cateva recomandari de snacksuri si dulciuri fara gluten pentru persoanele cu alergii.
Ce este glutenul
Sa eviti glutenul este o sarcina extrem de dificila, pentru ca acesta se gaseste in paine, paste fainoase, produse de patiserie, cereale, bere, dar si in mezeluri, sosuri gata preparate pentru salata, sos de soia si supe.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Cât costă dulciurile cu Prosecco și aur comestibil din cofetăria Danei Nălbaru: sunt ale mele și mă mândresc cu ele...
- Cum să faci cumpărături de Crăciun în mod eficient: Ghidul rapid al cadourile de Crăciun
- Cum să organizezi o petrecere de neuitat pentru copilul tău
Glutenul reprezinta un amestec de substante naturale proteice, intalnit in grau, secara, orz si ovaz. El constituie partea proteica a acestor alimente si are o mare importanta in fabricarea aluaturilor - este substanta lipicioasa care face aluatul elastic si pufos.
Ar trebui sa il evitam? Multi ar spune ca da, bineinteles, insa in urma unui sondaj realizat in Marea Britanie, 42% dintre cei chestionati au crezut ca glutenul este o substanta artificiala si ca au decis sa il elimine din alimentatie pentru ca celebritatile promoveaza astfel de diete.
Budinca de frisca fara gluten Gem de capsune fara gluten Bezele fara gluten
Dulciuri fara gluten pentru cei alergici
Ok, poate ca glutenul nu ne afecteaza pe toti in egala masura, dar pentru cei alergici poate fi mortal. Acestia sunt obligati sa elimine glutenul, insa se pot bucura in continuare de micile placerie dulci ale vietii.
- Cum să creezi în locuința ta un mediu primitor pentru oaspeți
- Gift Idea, povestea sărbătorilor într-un coș cadou. De ce comandă companiile cadourile de Craciun din luna octombrie?
- Gabriela Cristea și Tavi Clonda, criticați după ce le-au luat tablete fiicelor lor de Moș Nicolae: Moșul vine cu dulciurile..
Sunt magazine online dedicate produselor fara gluten si de acolo isi pot achizitiona de la paste fainoase si gemuri, la caramele, budinca si ciocolata.
Nu le-am gustat, dar presupun ca aromele lor nu sunt departe de cele obisnuite, bogate in zahar si toate celelalte ingrediente ce ne pun sanatatea in pericol.
Ciocolata alba fara gluten Snack fara gluten Bomboane fara gluten
Eu una nu stiu cum as putea sa elimin glutenul din alimentatie. Nu concep o masa fara paine, pentru ca nu ma pot satura, si iubesc produsele de patiserie.
Dar tot ce pot spune este ca o sa incep prin a lucra la psihicul meu, care-mi afecteaza fizicul din cauza gandurilor negative, prin a ma preocupa mai mult de alimentatie, o sa fac sport si o sa merg de doua ori pe an la medicul de familie pentru controlul de rutina.
Sursa Foto Front Page: Shutterstock/By Teri Virbickis