Setari Cookie-uri

Istoria contracepției locale: Din Antichitate până în ziua de azi

Bureții cu oțet sau suc de lămâie au fost utilizați ca metoda contraceptivă locală până în istoria recentă, în ciuda urmărilor grave asupra sănătații.

De-a lungul timpului, oamenii au experimentat, cu rate diferite de succes, o sumedenie de metode contraceptive. Desigur, unele dintre ele erau bazate pe superstiții și obiceiuri locale iar altele, deși relativ eficiente, aveau efecte devastatoare asupra organismului feminin. De altfel, bureții cu oțet sau suc de lămâie au fost utilizați ca metoda contraceptivă locală până în istoria recentă, în ciuda urmărilor grave asupra sănătații.

Din fericire, contracepția nu mai reprezintă un mister, un subiect tabu sau apanaj al moravurilor. Știința metodelor de prevenire a sarcinilor neplanificate a mers mână în mână cu valurile de emancipare a femeilor iar astăzi avem la dispoziție o gamă amplă de pastile, dispozitive sau ovule care ajută cuplurile să stabilească exact care este momentul în care sunt pregătite să aibă un copil.

Citește și:

Istoria contraceptiei locale

Foto Sunflowerr/ Shutterstock

Corpul feminin și delicatul echilibru hormonal au fost subiecte întelese greșit multă vreme de comunitățile științifice din trecut. În Grecia Antică, de exemplu, oamenii credeau că uterul este un soi de organ mobil care se plimbă după bunul plac în organismul femeii. Mai târziu, când bolile cu transmitere sexuală făceau ravagii în populația europeană, a apărut credința, evident complet eronată, că un act sexual cu o virgină poate vindeca sifilisul. De asemenea, infertilitatea era pusă exclusiv pe seama femeilor.

În ciuda tuturor acestor convingeri greșite, chiar din antichitate au fost folosite metode contraceptive locale surpinzător de eficiente, ca substanța gelatinoasă produsă de arborele Acacia. De altfel, s-a descoperit că aceasta formează o barieră în zona cervixului și are proprietăți spermicide. O altă metodă, mult mai dăunătoare era o pastă care avea ca ingredient principal excrementele de crocodil. Mai târziu, în secolul al XI-lea, amestecul de testicule pisate de castor și rachiu era considerat un contraceptiv funcțional.

Citește și:

Alte metode locale de contracepție folosite în istorie au fost amestecuri de ulei de măsline, suc de rodie, ghimbir sau zeamă de tutun. De asemenea, se foloseau ouă, iarbă, bureți de mare sau chiar pietricele. Desigur, niciuna dintre aceste metode nu împiedică apariția unei sarcini. Mai mult de atât, efectele asupra sănătății erau, de cele mai multe ori, devastatoare.

Din fericire, contracepția locală este astăzi una dintre cele mai sigure metode de prevenire și nu afectează ciclul hormonal. Utilizate corespunzător, ovulele anticoncepționale oferă câteva ore bune de protecție. Acestea conțin o substanță antiseptică specială care distruge membrana celulară a spermatozoizilor, însă care nu afectează flora vaginală. Efectele secundare sunt aproape inexistente, spre deosebire de utilizarea contracepției orale care poate duce la greață, dureri de cap, sensibilitate la nivelul sânilor și crește riscul atacurilor cerebrale. La îndemână, ușor de folosit și cu eficacitate crescută, contracepția locală a ajuns una dintre cele mai utilizate metode de prevenire a sarcinilor nedorite.

Citește și:

Foto prima pagină Everett Collection/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
16 Februarie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.