Setari Cookie-uri

Gastrita: simptome, cauze si ce alimente trebuie evitate

Gastrita poate să apară brusc (gastrită acută) sau să apară încet în timp (gastrită cronică).

gastrita
foto: Emily frost, Shutterstock

Gastrita acută

Gastrita cronică

Cauze și factori de risc in cazul gastritei

Simptome gastrită

Alimente care trebuie evitate în gastrită

Ceaiuri pentru gastrită

Gastrita este un termen general pentru un grup de afecțiuni cu un singur lucru în comun: inflamația mucoasei stomacului. Inflamația din gastrita este cel mai adesea rezultatul infecției cu aceeași bacterie care cauzează cele mai multe ulcerații la nivelul stomacului. Utilizarea regulată a anumitor analgezice și consumul crescut de alcool pot contribui la gastrită.

Gastrita poate să apară brusc (gastrită acută) sau să apară încet în timp (gastrită cronică). În unele cazuri, gastrita poate duce la ulcere și la un risc crescut de cancer la stomac. Pentru majoritatea oamenilor, însă, gastrita nu este gravă și se îmbunătățește rapid cu tratamentul.

Citește și:

Gastrita acută

Apare brusc și poate fi cauzată de leziuni, bacterii, viruși, stres sau ingerarea de iritanți, cum ar fi alcoolul, AINS, steroizi sau alimente condimentate.

Gastrita cronică

Căptușeala stomacului sau mucoasa are glande care produc acid gastric și alți compuși importanți. Un exemplu este enzima numita pepsină. În timp ce acidul dvs. gastric distruge hrana și vă protejează de infecție, pepsina rupe proteinele. Acidul din stomac este suficient de puternic pentru a-ți deteriora stomacul. Deci, căptușeala stomacului secretă mucus pentru a se proteja.

Gastrita cronică apare când mucoasa stomacală devine inflamată. Bacteriile, consumul ridicat de alcool, anumite medicamente, stres cronic sau alte probleme ale sistemului imunitar pot duce la inflamare. Când apare inflamația, căptușeala stomacului se modifică și își pierde o parte din celulele protectoare. De asemenea, poate provoca saturație precoce.

Gastrita erozivă este o formă mai puțin frecventă a afecțiunii. În mod obișnuit, nu provoacă prea multe inflamații, dar poate duce la sângerări și ulcere la nivelul căptușelii stomacului.

Citește și:

    Cauze și factori de risc in cazul gastritei

    Slăbiciunea mucoasei gastrice permite sucurilor digestive să o deterioreze și să o inflameze, provocând gastrită.

    cauze gastrita foto: Refat, Shutterstock

    O infecție bacteriană gastrointestinală poate provoca, de asemenea, gastrită. Cea mai frecventă bacterie care o provoacă este Helicobacter pylori. Este o bacterie care infectează mucoasa stomacului. Infecția este de obicei transmisă de la o persoană la alta, dar poate fi transmisă și prin alimente sau apă contaminate.

    Anumite condiții și activități vă pot crește riscul de apariție a gastritei. Alți factori de risc includ:

    • consumul extrem de ridicat de alcool
    • utilizarea de rutină a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și aspirina
    • consumul de cocaină
    • vârstă, deoarece mucoasa stomacului se deterioreaza natural cu vârsta
    • consumul de tutun

    Alți factori de risc mai puțin frecvenți includ:
    stresul cauzat de vătămări grave, de boli sau de intervenții chirurgicale

    • tulburări autoimune
    • tulburări digestive ca boala Crohn
    • infecții virale

    Simptome gastrită

    Simptomele gastritei nu corespund întotdeauna cu întinderea modificărilor fizice ale mucoasei stomacului.

    Mucoasa gastrica poate fi examinată cu un endoscop, o sondă subțire, cu o cameră mică la capăt care poate fi introdusă prin gură în stomac.

    În special, persoanele în vârstă au o probabilitate mult mai mare de a dezvolta leziuni gastrice nedureroase. Acestea pot sa nu prezinte simptome (greață, vărsături, durere) până in momentul imbolnavirii (hemoragii gastrice).

    La persoanele care prezintă simptome de gastrită, durerea sau disconfortul la nivelul abdomenului superior sunt cele mai frecvente simptome.

    • Durerea este de obicei în partea centrală superioară a abdomenului ("groapa" stomacului).
    • Uneori durerea gastrită apare în partea superioară stângă a abdomenului și în spate. Durerea pare să "meargă drept".
    • Oamenii folosesc adesea termenii de arsură, durere pentru a o descrie. În mod obișnuit, există un sentiment vag de disconfort, dar durerea poate fi ascuțită, ca o lovitura de pumnal.

    Alte simptome de gastrită sunt următoarele:

    • Greață și vărsături: Vărsăturile pot fi limpezi, verzi sau galbene, cu striuri sanghinolente sau complet numai cu sange, în funcție de severitatea inflamației stomacului.
    • Balonare
    • Senzație de plinătate sau arsură în partea superioară a abdomenului

    În cazul unei gastrite mai severe, se poate produce sângerare în interiorul stomacului. Gastrita erozivă determină o eroziune a mucoasei gastrice care duce la sângerare.

    Pot fi văzute oricare dintre următoarele simptome, precum și cele menționate deja.

    • Paloare, transpirație și bătăi rapide ale inimii
    • Senzația de leșin sau lipsă de respirație
    • Dureri toracice sau dureri severe la nivelul stomacului
    • Vărsături cu volum mare de sange
    • Scaune întunecate, lipicioase, foarte urat mirositoare (melena)

    Alimente care trebuie evitate in gastrită

    Modificările aduse dietei dvs. pot, de asemenea, să vă ajute la îmbunătățirea simptomelor. Frecvente declanșatoare a simptomelor de gastrită includ:

    • Mancaruri picante
    • Alcool
    • Cafea și alte băuturi și băuturi care conțin cafeină (de exemplu, cola și ceaiurile negre)
    • Alimente grase
    • Mancare prajita

    Mai multe mese reduse cantitativ pe zi, de asemenea, pot ajuta la simptomele gastritei.

    Ceaiuri pentru gastrită

    Ceai de mentă

    ceai pentru gastrita Foto: Nitr, Shutterstock

    Este bine cunoscut pentru ameliorarea sindromului intestinului iritabil, a crampelor gastro-intestinale, a durerilor de stomac non-ulcerative precum și a durerilor de stomac legate de tulburările vezicii biliare. Menta este un remediu obișnuit împotriva durerilor de stomac în lume. Puteți folosi fie frunze de menta, pentru prepararea ceaiului de mentă.

    Ceai de lavandă

    ceai pentru gastrita Foto: aliasemma, Shutterstock

    Este bine cunoscut pentru stimularea secreției de bilă și, prin urmare, ajută la ameliorarea durerilor de stomac din cauza tulburărilor vezicii biliare care împiedică digestia grăsimilor.

    Foto homepage: siam.pukkato, Shutterstock

    Vizionare placuta


    Kudika
    3 Aprilie 2018
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.