Setari Cookie-uri

Contracepția locală versus pilula

Avantajele contracepției locale comparate cu avantajele pilulelor anticoncepționale

Potrivit datelor din ultimii ani, cea mai utilizată metodă anticoncepțională în Europa este pastila contraceptivă, urmată de prezervativ și de dispozitivele intrauterine, în detrimentul altor soluții mai puțin invazive și, în anumite cazuri, la fel de eficiente, așa cum ar fi contracepția locală.

Ovulele contraceptive oferă un grad ridicat de protecție împotriva sarcinilor neplanificate atunci când sunt utilizate corect, conform instrucțiunilor. De altfel, folosite greșit, toate celelalte metode contraceptive pot da greș.

foto sunflowerr/Shutterstock

Marele avantaj al acestei metode este faptul că poate fi folosită de oricine, inclusiv de femeile care au născut de curând sau se află la premenopauză. Perioada imediat după naștere este un moment delicat în care organismul are nevoie de refacere și recalibrare hormonală. Tocmai de aceea, pastilele anticoncepționale sunt contraindicate în aceste luni.

Citește și:

Mai mult de atât, o mare parte dintre femeile care au născut de curând își alăptează bebelușii iar hormonii prezenți în pilule trec în laptele matern. Drept urmare, ovulele contraceptive sunt o metodă ideală de contracepție într-o astfel de perioadă.

De asemenea, atunci când lubrifierea naturală a vaginului a scăzut, în ciuda dorinței, contactele sexuale pot fi dureroase sau pot provoca leziuni. Din fericire, pe lângă acțiunea spermicidă a substanței din ovulele contraceptive, acestea au inclusiv rol de lubrifiant.

Spre deosebire de pastila anticoncepțională, metoda locală de contracepție nu necesită administrare zilnică. Aceasta se foloseste foarte ușor doar înainte de contactul sexual prin introducerea în vagin. În maxim 10 minute, substanța activă este eliberată și astfel cuplul este protejat împotriva unei sarcini.

Citește și:

Dacă pastila anticoncepțională trebuie luată în fiecare zi la oră exactă, ovulele anticoncepționale trebuie introduse, așa cum ziceam, cu câteva minute înainte de actul sexual și asigură protecție de până la 4 ore. Totuși, este important de subliniat faptul că fiecare contact sexual, indiferent de durata de timp dintre acestea, necesită utilizarea unui nou ovul. De asemenea, săpunul inactivează substanța spermicidă eliberată, motiv pentru care după folosirea ovulelor se recomandă o toaletare ușoară, doar cu apă.

Contracepția locală este una dintre modalitățile anticontraceptive recomandate în completarea metodelor hormonale, atunci când, din diverse motive, s-a sărit peste administrarea obișnuită. De altfel, nerespectarea programului zilnic, instrucțiunile greoaie și lipsa unei metode secundare de contracepție sunt motivele pentru care apar deseori sarcini neplanificate pe parcursul administrării de pastile anticoncepționale.

Citește și:

Mai mult de atât, uneori eficiența pilulei poate fi scăzută în ciuda faptului că pilulele sunt luate în fiecare zi. Atunci când apar, de exemplu, vărsături sau diaree la scurtă vreme după ingerarea pastilei, aceasta poate fi eliminată din organism fără ca hormonii să aibă timp să fie asimilați și astfel apare riscul unei sarcini. De aceea, pentru siguranță, în astfel de cazuri este încurajată folosirea metodei secundare de protecție.

Cu siguranță, fiecare dintre aceste două modalități de contracepție are avantajele și dezavantajele sale, însă este important de menționat faptul că, indiferent de alegerea făcută, niciuna dintre acestea două nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Foto prima pagină Africa Studio/ Shutterstock

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    16 Aprilie 2018
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.