Setari Cookie-uri

Tips&tricks: Cum să plătești facturi mai mici atunci când stai în chirie

Sfaturile de mai jos te vor ajuta să îți reduci considerabil valoarea facturilor la principalele utilități.

facturi mai mici Atunci când locuiești în chirie, ai face tot ce-ți stă în putință să nu mai vezi facturi pentru utilități cu mai mult de două cifre, dar acest lucru pare aproape imposibil, mai ales dacă nu ai fost obișnuit să faci economie la apă, gaz sau curent. Cel mai probabil, atunci când încă mai locuiai cu părinții nu înțelegeai de ce insistau să stingi lumina în camera unde nu mai era nimeni sau să nu stai în duș foarte mult timp. Dar a venit și vremea să te preocupi de reducerea cheltuielilor, așa că ne-am gândit că ți-ar prinde bine sfaturile de mai jos, care te vor ajuta să îți reduci considerabil valoarea facturilor la principalele utilități.

Termostat

Dacă locuiești într-un apartament utilat cu centrală termică, probabil ai sesizat că mai ales în sezonul rece cheltuiești sume mari pentru plata gazului. Asta pentru că, indiferent de temperatura din locuință, centrala trimite în calorifere o anumită temperatură constantă. De aceea te-ar putea salva un termostat, pe care să îl conectezi la centrală. Din panoul acestuia vei seta o temperatură ideală pentru tine, mai ridicată pe timpul nopții și mai scăzută în perioada zilei, când ești la serviciu. Astfel, centrala nu va lucra suplimentar, ceea ce înseamnă că și consumul de gaz va fi unul mult mai redus. Mai puțin gaz consumat echivalează, desigur, cu facturi mult mai mici.

Citește și:

Dacă nu ai centrală, poate a venit momentul să îți cauți un apartament de închiriat pe Storia.ro, care să fie independent de sistemul public de termoficare și să te bucuri de apă caldă non stop, dar și de o temperatură preferată de tine în interiorul locuinței.

Becuri economice

Deși sunt mai scumpe decât becurile obișnuite, cele economice vor fi excelente pentru tine și nu vor arunca factura la curent în aer. E posibil să îți ia puțin timp să te familiarizezi cu faptul că acestea, când sunt aprinse, au o putere mult mai mică, dar pe măsură ce se încălzesc, ajung să reflecte o lumină normală, la fel ca celelalte surse de iluminat pe care le-ai folosit de-a lungul timpului. Economia o vei sesiza când va veni nota de plată la energie electrică. Merită să faci o investiție pe care o vei recupera în scurt timp, dar de care te vei bucura pentru o perioadă îndelungată.

Citește și:

Mașină de spălat

Încearcă să devii mai organizat și la acest capitol. După ce s-au adunat mai multe în coș, sortează rufele care necesită spălare după nuanțe și nu uita să citești cu atenție și eticheta acestora, care ar putea conține informații utile despre modul în care acestea ar trebui curățate în siguranță. Nu porni niciodată mașina când cuva e pe jumătate plină, ci așteaptă să strângi suficiente haine ca să îi dai drumul programului. Și că tot veni vorba de asta, optează pentru cel mai scurt dintre ele și la o temperatură mică, adică cea de 30 de grade. Detergenții de pe piață sunt astăzi destul de puternici ca să curețe murdăria chiar și în apă rece ca gheața. Vei face, astfel, economie la curent, la apă, dar și la timp, pentru că setând un program de 30 de minute în loc de o oră te vei putea bucura de haine curate mai repede.

Citește și:

    Robineți

    Dacă în apartamentul în care locuiești cu chirie observi că vreunul dintre robineți are scăpări, cere să îți fie schimbat imediat sau ocupă-te chiar tu de asta cât mai curând. Deși pierderea de apă nu e foarte mare la prima vedere, când vei citi lista de întreținere te vei speria de cât de multă a curs degeaba. Dacă ai posibilitatea, optează pentru o pară de duș sau un capac pentru robinetul de la bucătărie care mențin presiunea apei la un nivel mai redus. Poate nu ai observat până acum, dar cea mai multă apă care se contorizează cât timp ții robineții deschiși se pierde, în loc să fie folosită, așa că un jet direcționat corect te-ar putea salva de mulți bani aruncați… pe țeavă.

    Aer condiționat

    Dacă afară temperaturile au urcat prea mult și simți nevoia să te răcorești dând drumul la aer condiționat, nu uita ca înainte de asta să închizi toate jaluzelele din casă sau să tragi draperiile. Nu doar aerul de afară te poate face să transpiri, ci și lumina care ajunge în contact direct cu pielea ta sau care pătrunde în camere. Așa că trebuie să creezi semi-întuneric în întreaga locuință, ca mai apoi să te poți bucura de o senzație de răcoare care pleacă din aparatul de aer condiționat. Astfel, factura la curent va veni mult mai mică, la final de lună.

    Citește și:

      De ce să dai bani firmelor care îți livrează toate utilitățile amintite mai sus când îi poți redirecționa către un hobby pe care îl ai sau către orice altceva îți face plăcere?

      foto: Shutterstock

      Vizionare placuta


      Kudika
      18 Aprilie 2018
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.