Setari Cookie-uri

Ce tip de contraceptiv alegi?

Cele mai folosite metode de contracepție

Starea de sănătate și stilul de viață sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi metoda de contracepție care ți se potrivește. Dacă cel de pe urmă este o chestiune de alegere personală, cel dintâi criteriu trebuie stabilit doar împreună cu un medic și sub nicio formă de pe forumuri sau din auzite. Prin urmare, o programare la doctor trebuie să fie o prioritate atunci când cauți metoda contraceptivă ideală pentru tine. Până atunci, astăzi vom trece împreuna peste cele mai uitilizate modalități de contracepție.

Foto JPC-PROD/ Shutterstock

Contracepția locală

Metodele de contracepție locală, cunoscute și sub denumirea de spermicide, sunt substanțe care inactivează spermatozoizii. Acestea sunt disponibile sub formă de spume, geluri, creme sau ovule. De regulă, acestea de pe urmă sunt mai des utilizate pentru că sunt mai ușor de folosit. Ovulele trebuie introduse adânc în vagin înainte de fiecare raport sexual și oferă protecție de până la patru ore. Cu toate acestea, dacă în acest interval au loc mai multe acte sexuale, fiecare dintre acestea necesită utilizarea unei noi doze de spermicid. Marele avantaj al acestora este că nu funcționează prin eliberare hormonală și, drept urmare, nu au nici un efect secundar asupra ciclului menstrual. De asemenea, contracepția locală poate fi utilizată ca formă unică de contracepție sau ca metodă secundară.

Citește și:

Contracepția prin metode hormonale

Astfel de metode se adresează exclusiv femeilor și funcționează prin oprirea ovulației. Cele mai utilizate contraceptive hormonale sunt pilulele contraceptive cu administrare zilnică. Acestea sunt de două feluri, respectiv combinate (care conțin estrogen și progesteron) și mono hormonale, care, așa cum le arată denumirea, conțin un singur hormon. Cele de pe urmă sunt recomandate cu precădere fumătoarelor sau femeilor care alăptează.

Injecțiile contraceptive sunt alte modalități hormonale de prevenire a unei sarcini neplanificate. De regulă, acestea trebuie administrate la fiecare 3 luni și oferă un grad ridicat de protecție. Marele dezavantaj al acestora este că au numeroase efecte secundare neplăcute, printre care se numără prelungirea mensturației și creșterea considerabilă a fluxului menstrual, crampe și dureri de cap și de burtă, creșteri în greutate sau absența completă a menstruației.

Citește și:

Plasturii contraceptivi sunt o modalitate relativ nouă și au administrare externă. Deși acțiunea lor este similară cu cea a pastilelor anticoncepționale, plasturii se schimbă la fiecare 7 zile, timp de 3 săptămâni. Aceștia se aplică direct pe piele, în prima zi de menstruație, într-o zonă fără păr și funcționează prin eliberarea de hormoni.

Contracepția prin metode de barieră

Cea mai cunoscută metodă anticoncepțională de barieră este prezervativul masculin. De regulă, acestea sunt confecționate din latex însă există variante la fel de sigure din alte materiale ideale pentru cei care au alergii la această substanță. Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini neplanificate, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei boli cu transmitere sexuale.

Citește și:

Mai puțin utilizate, însă la fel de eficiente, sunt prezervativele feminine. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui sac și sunt prevăzute cu două inele de prindere. Cel mai mic dintre ele, cel de la capătul închis se va introduce în vagin iar al doilea va rămâne în afara acestuia.

Foto prima pagina Studio KIWI/Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.