Setari Cookie-uri

Simptomele ovulației. Cum știi că ești în perioada fertilă?

Despre ovulație, ce înseamnă aceasta și care este rolul ei.

ovulatie Vrei să-ți planifici o sarcină? Sau doar vrei să fii precaută pentru că încă nu este momentul potrivit unei sarcini? Despre ovulație, ce înseamnă aceasta și care este rolul ei, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

În primul rând, fiecare femeie trebuie să știe că ovulația reprezintă eliberarea unui ovul de către unul dintre ovare, de obicei alternativ (în fiecare lună, pe rând, ovarele eliberează un ovul). Dar, în același timp, este bine să se știe că nu toate femeile ovulează în fiecare lună!

La naștere, fiecare femeie are un ”bagaj” de ovule, undeva spre câteva milioane, ne-a spus dr. Vythoulkas. Odată cu trecerea anilor, bagajul genetic se reduce, cu fiecare menstruație, astfel că la frumoasa vârstă de 30 de ani, o femeie mai are aproximativ 12% din rezerva ovariană inițială, iar la 40 de ani, doar 3% din rezerva ovariană cu care s-a născut.

Citește și:

Un ciclu menstrual cuprinde în mod normal două faze: cea foliculară și cea luteală, iar între ele are loc ovulația. În timpul fiecărui ciclu, hormonul foliculostimulant (FSH) determină dezvoltarea a până la 12 foliculi, dintre care doar unul singur, cel dominant, va fi eliberat de către ovar în timpul ovulației. Odată eliberat, acesta se deplasează de-a lungul trompei uterine spre uter, unde trăiește doar 24 de ore dacă nu este fertilizat (cu alte cuvinte dacă nu se întâlnește un spermatozoid). Ciclul menstrual variază între 23 și 35 de zile, iar ovulația are loc, cu aproximație, la jumătatea acestui ciclu. Perioada cea mai fertilă a unei femei, atunci când șansele de a rămâne însărcinată sunt cele mai mari, are loc cu cinci zile înainte de ovulație și până la două zile după aceasta.

Citește și:

Cele mai comune semne ale ovulației sunt durerile acute și constante în zona abdomenului inferior, creșterea temperaturii bazale, mucusul cervical devine lipicios, asemănător consistenței albușului, cervixul este mai deschis și umed, sânii sunt mult mai sensibili la atingere, culoarea areolelor se modifică, senzație de balonare, libido crescut, retenția de apă, simțuri mai ascuțite, greață și dureri de cap, a continuat dr. Vythoulkas.

Cele mai fertile perioade se pot afla și cu ajutorul unor teste ce măsoară nivelul hormonului luteinizant din urină (a cărui valoare crește cu aproximativ 24-36 de ore înainte ca ovulația să aibă loc) sau cu ajutorul testelor de sânge, ce demonstrează prezența progesteronului (se face cu 10 zile înainte de debutul menstruației, iar un nivel mare de progesteron arată că ovulația a avut loc). Perioada fertilă se poate depista și ecografic - și anume dacă foliculii s-au maturizat și au fost sau nu eliberați de ovare.

Citește și:

Foto: Erika Smit, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.