Setari Cookie-uri

Cum ne ferim de tulburările digestive în vacanță: recomandări pentru întreaga familie

Luna iunie a adus cu ea zile însorite, temperaturi de peste 30 de grade Celsius și pregătiri intense pentru concediul de vară, petrecut alături cu cei dragi. Indiferent dacă alegi să mergi la mare sau la munte sau să călătorești în țară sau în străinătate, în această perioadă trebuie să acorzi o atenție sporită alimentației deoarece afecțiunile digestive au o incidență crescută în această perioadă.

Comunicat de presă

Cum se manifestă afecțiunile digestive

Temperaturile ridicate, deseori peste 35 de grade în lunile de vară, favorizează înmulțirea bacteriilor și virusurilor din mediu, precum și alterarea alimentelor. Enterocolita acută și toxiinfecția alimentară sunt două afecțiuni cauzate în mod direct de consumul preparatelor depozitate în condiții improprii, preparate termic insuficient și contaminate cu agenți patogeni precum virusuri, paraziți sau bacterii.

Primele simptome ale toxiinfecției alimentare apar la 1-6 ore de la consumarea alimentelor, durează câteva zile și se manifestă prin diaree, greață, vomă, dureri abdominale și în unele cazuri, febră. În timpul infecției se pierde multă apă din organism, așadar consumul de lichide este important pentru a preveni deshidratarea.

Citește și:

Copiii sunt mai predispuși la toxiinfecții alimentare din cauza sistemului imunitar în formare, care nu poate lupta eficient cu patogenii cu care aceștia intră în contact. În funcție de cauza infecției, cei mici pot suferi de afecțiuni precum botulism, toxoplasmoză, listerioză, infecție cu E. coli, Salmonellaori, Giardia sau Rotavirus.

O altă afecțiune frecventă vara este enterocolita acută, o inflamație a mucoaselor intestinului subțire și a colonului care este cauzată de un agent infecțios precum Salmonella, Escheria coli, enterovirusurile, adenovirusurile sau Giardia lamblia. Principalele simptome sunt diareea, voma, pierderea poftei de mâncare, crampele și durerile abdominale.

Și indigestia este o afecțiune frecventă în concediu și se datorează consumului prea mare de alimente. Căldura din mediu îngreunează procesul de digestie, mâncărurile grele, cu sosuri elaborate și conținut mare de grăsimi având un impact negativ asupra tranzitul gastrointestinal. Vacanțele în zone exotice sau cu o climă diferită decât cea de origine pot favoriza apariția indigestiei deoarece intrăm în contact cu microorganisme diferite de cele cu care suntem obișnuiți.

Citește și:

Cum ne ferim de tulburarile digestive

Sfaturi pentru o digestie ușoară

Bucură-te de concediu și evită problemele digestive respectând următoarele recomandări:

1. Alege alimente proaspete, din surse sigure. Evită să consumi alimente care nu au fost depozitate în mod corespunzător, la frigider, și mâncăruri care au fost preparate cu mai mult de 24 de ore în urmă.

2. Evită consumul alimentelor care se pot altera ușor, precum carne (mai ales peștele crud sau fructele de mare), preparate din carne cu sosuri (tochituri), ouă și preparate care conțin acest ingredient (ex. maioneză, înghețată sau prăjituri cu cremă) sau lapte nepasteurizat.

3. Spală și curăță toate alimentele (fructe și legume) înainte de a le consuma, mai ales dacă nu sunt prelucrate termic. Igiena mâinilor, înainte și după masă, precum și folosirea unor tacâmuri și a veselei curate, sunt două aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere.

Citește și:

4. Acordă o atenție sporită apei de băut și celei de uz domestic, mai ales când călătorești într-o zonă cu un nivel de trai scăzut. Alege să consumi apă îmbuteliată plată sau minerală și evită să înghiți apă de mare, din piscină sau utilizată pentru duș.

5. Frecventează restaurante și terase de încredere, cu review-uri pozitive și care îți inspiră încredere din punct de vedere igienico-sanitar. Asigură-te că locul în care urmează să iei masa este curat, bine întreținut, cu personal îngrijit și cu toalete care pot fi folosite în condiții bune. Evită mâncarea de tip fast food sau street food deoarece prezintă un risc mai mare de a fi contaminată din cauza condițiilor în care este preparată.

6. În perioadele cu temperaturi ridicate se recomandă o alimentație ușoară, alcătuită preponderent din fructe și legume, împreună cu consumul de lichide din belșug.

Citește și:

7. Include în alimentație ingrediente naturale cu rol activ în menținerea sănătății digestive, precum bacteriile benefice sau enzimele digestive. Acești compuși au rol preventiv, crescând rezistența organismului la diversi agenți infecțioși, având totodată și rol în restabilirea tranzitului digestiv și ameliorarea simptomelor neplăcute cauzate de tulburările digestive.

Kitul tău de vacanță de la Secom®

Afecțiunile digestive pot cauza un dezechilibru major la nivelul întregului organism. Pentru a evita dereglările care pot să apară în vacanță, se pot administra preventiv produse naturale cu bacterii benefice. Acestea mențin flora intestinală și o pregătesc să lupte cu agenții infecțioși cu care intrăm în contact.

Citește și:

Jarro-Dophilus EPS® conține peste 5 miliarde de bacterii benefice care au rol principal în echilibrarea florei organismului și 8 tulpini patentate pentru acțiune eficientă pe cât mai multe tipuri de agenți nocivi: 4 tulpini de Lactobacillus, 2 tulpini de Bifidobacterium, 1 tulpină de Lactococcus si 1 tulpină de Pediococcus.

Produsul se recomandă mai ales atunci când se consumă alimente noi, ce conțin ingrediente cu care organismul nu este obișnuit, fiind indicat în ameliorarea simptomelor „Diareei călătorului”. Capsulele vegetale sunt protejate enteric pentru a rezista la aciditatea gastrică, la temperatura camerei și sunt vegetale, pot fi administrate și în dietele vegetariene și vegane.

Kit de vacanta Secom

Pentru protejarea sănătății digestive a copiilor, alege Colostrum with Probiotics, formulă complexă ce contribuie la echilibrarea imunității și susținerea funcționării sistemului digestiv prin asocierea colostrului cu bacteriile benefice. Produsul se poate administra de la 6 luni și ajută la dezvoltarea și protejarea florei cu rol în refacerea mucoasei intestinale, reducerea balonărilor, indigestiilor, flatulenței, constipației și colicilor.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Iunie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.