Setari Cookie-uri

Cele 5 riscuri la care te expui dacă nu te protejezi corect de radiațiile solare

Trebuie să ne amintim de potențialul pericol la care ne expunem când petrecem mult timp la soare.

soare

Majoritatea oamenilor se entuziasmează la venirea verii, când pot să se bucure de diverse activități afară: înotat, jet skiing, grădinărit sau pur și simplu stat la plajă. Deși ne bucurăm de tot ce ne poate oferi o zi caldă și însorită, trebuie să ne amintim de potențialul pericol la care ne expunem când petrecem mult timp la soare.

Pentru a putea discuta despre riscurile expunerii la soare, trebuie mai întâi să vorbim despre modul în care ajunge soarele la noi, și anume prin intermediul razelor ultraviolete. Acestea sunt de trei feluri: UVA, UVB și UVC. Mulți dintre noi nu știu că atunci când ne alegem o cremă de protecție solară, trebuie să fim atenți să ne protejeze atât de razele UVA, cât și de razele UVB.

  • Radiația UVA are lungimi de undă între 320 și 400 nm și penetrează cel mai adânc pielea, deoarece nu prea este absorbită de stratul de ozon. Reprezintă aproximativ 95% din radiația care ajunge pe pământ, aşa cum aflăm de pe cancer.org.
  • Radiația UVB are lungimi de undă între 320 și 290 nm și reprezintă restul de 5% de radiație care ajunge pe pământ. UVB este responsabilă pentru producția de vitamina D din corpul nostru, dar excesul de expunere la acest tip de radiație poate deteriora pielea, mai ales stratul superior al ei.
  • În ultimul rând, radiația UVC are cele mai scurte lungimi de undă, între 290 și 100 nm, e cea mai nocivă, dar, din fericire, este blocată aproape în totalitate de stratul de ozon.

Riscurile provocate de soare pot fi împărțite în cele care se manifestă pe termen scurt și cele care se manifestă pe termen lung. Pe termen scurt avem:

Citește și:

Arsură solară

Arsura solară este cea mai populară urmare nocivă a soarelui și efectele sale apar de obicei la aproximativ 4-5 ore după expunerea la soare, conform medlineplus.gov. Arsura este cauzata de lumina ultravioletă, atât de la soare cât și de la solar. Simptomele generale ale arsurii solare includ:

  • Înroșire;
  • Durere/Sensibilitate;
  • Inflamare;
  • Bășici;
  • Simptome asemănătoare cu răceala, precum febră, greață și dureri de cap

Alergie la căldură

Alergia la căldură apare atunci când canalele sudoripare blochează transpirația sub piele. Apare des atunci când vremea este caldă și umedă și, conform CDC, se manifestă sub formă unei adunături roșii de coșuri sau mici bășici. Alergia apare în pliurile pielii, îndoitura cotului, în zona genitală sau pe partea superioară a gâtului.

Citește și:

Poți ameliora simptomele alergiei stând într-un loc răcoros, unde să nu transpiri și menținând partea afectată uscată. Poți folosi pudră pentru confort, dar nu creme sau unguente.

Insolație

Insolația determină corpul să ajungă până la temperatura de 41 de grade Celsius, în 10-15 minute. Dacă observi următoarele simptome, sună la salvare imediat, deoarece persoana afectată poate rămâne cu un handicap permanent și se poate ajunge chiar și la deces:

  • Confuzie, stare mentală alterată, bâlbâială;
  • Leșin;
  • Piele fierbinte și uscată sau transpirație în exces;
  • Convulsii.

Pe termen lung, efectele expunerii la soare devin mai grave. Aici încadrăm ridurile și îmbătrânirea pielii dar și cel mai problematic efect, cancerul de piele.

Citește și:

Cancerul de piele

Pentru că deteriorarea pielii din cauza soarelui are loc în timp, cu cât îmbătrânești, cu atât este mai mare riscul să faci cancer de piele. Tipurile cele mai întâlnite de cancer de piele sunt: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos și melanomul.

Carcinomul celular bazal este cel mai frecvent tip de cancer de piele și apare preponderent în zonele pielii care au fost cel mai des expuse la soare, precum capul și gâtul. Carcinoamele bazale se dezvoltă lent și de obicei nu se răspândesc la nodulii limfatici din preajmă.

Carcinomul celular scuamos se dezvoltă de obicei pe zonele pielii care au fost expuse la soare, precum gâtul, urechile și mâinile dar se poate dezvolta și în alte zone, cum ar fi în interiorul cicatricilor sau în zona genitală.

Citește și:

Melanomul este foarte periculos și poate să apară în orice loc în care există celule care produc pigment, incluzând întreaga piele, alunițe și semne din naștere. Se poate răspândi la nodulii limfatici din preajmă, dar și la alte organe, precum creierul, plămânii sau ficatul.

Riduri și îmbătrânirea pielii

Multe din semnele îmbătrânirii nu sunt determinate de înaintarea în vârstă, ci de factorii externi. Un studiu de pe ncbi.nlm.nih.gov susține că expunerea la razele UV este responsabilă pentru 80% din semnele faciale vizibile de îmbătrânire. Lumina ultravioletă deteriorează colagenul și țesutul elastic și astfel pielea devine fragilă și lăsată.

Dar majoritatea pericolelor prezentate mai sus pot fi prevenite, dacă ne protejăm de soare. Pentru asta, e bine să eviți expunerea la soare între ora 10.00 și ora 16.00 și, conform melanoma.org, să te dai mereu cu cremă de protecție solară, indiferent de sezon. Crema de soare trebuie aplicată cu 20 de minute înainte să ieși din casă și reaplicată o dată la două ore, dacă stai în soare.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
9 Iulie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.