Setari Cookie-uri

Cum scapi de alergenii din locuinta ta: 5 cauze si 10 sfaturi

Alergiile sunt printre cele mai banale şi mai răspândite afecțiuni. În ţara noastră, un român din patru suferă de cel puţin o alergie, şi mulți dintre noi nici nu ştim asta.

alergii De vină pentru alergii sunt substanțe sau particule numite alergeni, care sunt de mai multe feluri. Unele se regăsesc în alimente și îți afectează metabolismul, altele provin din mediul exterior. Puful florilor, ambrozia sau praful sunt alergeni des întâlniți în aer liber, dar nici în propria locuință nu avem liniște. Alergenii pot să ne dea de furcă, iar cea mai des întâlnită problemă medicală este rinita alergică.

Simptomele unei reacții alergice sunt:

  • strănutul
  • nasul înfundat
  • curgerea nasului
  • mâncărimi
  • erupţii pe piele

Citeşte şi: Ce este rinita alergică? Cauze, simptome şi cum o putem trata

Orice reacţie alergică poate avea una sau mai multe cauze, unele dintre ele extrem de comune. Iată care sunt principalii alergeni prezenţi în locuinţele noastre:

Citește și:

1. Acarienii

Acarienii sunt insecte microscopice care trăiesc în special în dormitor: în saltea, în perne sau în lenjeria de pat, dar pot fi găsiţi şi pe podele sau pe mobilă. Se hrănesc cu celulele moarte de piele şi formează colonii. Sunt una dintre principalele cauze ale alergiilor care apar într-o locuinţă.

2. Praful şi polenul

Praful este nelipsit din orice locuinţă, oricâte măsuri de prevenţie am lua. E format din nisip sau pământ, din celule moarte de la oameni sau de la animale, fibre textile, polen şi multe alte particule minuscule care se regăsesc în mediul înconjurător.

Toate aceste elemente pot declanşa reacţii alergice şi nu vei reuşi niciodată să scapi cu adevărat de tot praful din casă, oricât ai încerca. Pentru praf, soluţia potrivită e să instalezi o unitate de aer condiţionat Gree cu filtru Catechin, special conceput pentru filtrarea aerului şi eliminarea prafului.

Citește și:

3. Mucegaiul

Este, de fapt, o ciupercă ce se dezvoltă în medii foarte umede şi apare în special în încăperile unde e prezentă şi igrasia, cum ar fi băile sau bucătăria. Mucegaiul poate fi găsit, însă, şi în exteriorul locuinţei. Sporii acestor ciuperci sunt cei care declanşează reacţiile neplăcute, atunci când sunt inhalaţi de persoane alergice.

4. Gândacii şi alte insecte

Ca şi praful, gândacii sunt nelipsiţi din aproape toate locuinţele şi sunt una dintre posibilele cauze ale unei alergii - de fapt nu ei, ci excrementele lor. Micile particule pot intra în componenţa prafului dintr-o casă şi, inhalate, pot duce la apariţia alergiilor.

O idee bună pentru a elimina gândacii este să faci periodic dezinsecţia locuinţei, dar mai ales să păstrezi o igienă corespunzătoare în bucătărie şi în zona de depozitare a gunoiului. Pentru asta e indicat să foloseşti un aspirator cu filtru HEPA sau cu un filtru de apă.

Citește și:

5. Firele de păr şi alte particule lăsate în urmă de animalele de casă

Oricât de dragi ne-ar fi, câinii şi pisicile sunt o altă cauză a alergiilor care ne pot afecta în propria locuinţă. Firele de păr pe care le lasă în urmă şi, oricât de ciudat ar suna, mătreaţa (celulele moarte de piele) pot provoca reacţii alergice.

10 sfaturi care te ajută să ţii alergenii departe de locuinţa ta

  1. Spală cearşafurile şi feţele de pernă cât de des se poate, de preferat cel puţin o dată pe săptămână.
  2. Păstrează o temperatură de 20-22 de grade Celsius în locuinţă şi folosește un dezumidificator pentru a păstra umezeala sub 50%.
  3. Renunţă la mochetă, dacă e cazul, şi înlocuieşte-o cu covoare de dimensiuni mici, care pot fi curăţate uşor.
  4. Alege draperii din bumbac sau din material sintetic, sunt mai uşor de curăţat. Spală-le periodic, cât de des e posibil. E indicat să ai chiar două seturi, ca să le poţi schimba între ele.
  5. Curăţă în detaliu salteaua patului de cel puţin două ori pe an, toamna şi primăvara.
  6. Mobilează-ţi casa cu mobilă uşor de curăţat, din metal sau plastic.
  7. Ţine ferestrele închise, mai ales primăvara, în perioada de polenizare. Foloseşte-te de aerul condiţionat mai mult şi curăţă, când ai ocazia, ramele ferestrelor de praf şi mucegai.
  8. Perie zilnic animalul de casă şi spală-l oricât de des se poate. Mai ales în perioada de năpârlire, o soluţie recomandată este să-l duci la un salon cosmetic pentru animale şi să-l tunzi.
  9. Mâncarea stricată poate fi o sursă pentru alergeni, aşa că păstrează întotdeauna doar alimente proaspete în frigider şi aruncă gunoiul zilnic.
  10. Curăţă temeinic cada sau duşul după fiecare folosire şi instalează un ventilator care te va scăpa de umezeala care e un mediu propice pentru apariţia mucegaiului.

Dacă ai aplicat toate aceste măsuri şi suferi, în continuare, o reacţie alergică ori de câte ori petreci mai mult timp acasă, e recomandat să faci o vizită la medicul alergolog, care te va consilia şi-ţi va spune mai departe ce teste trebuie să faci.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.