Setari Cookie-uri

Hidrosalpinxul, cauză de infertilitate

Despre afecțiunea de care suferă multe femei fără ca măcar să bănuiască, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică- ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Una dintre cauzele des întâlnite ale infertilității este lipsa permeabilității trompelor uterine. Aceasta poate să apară din pricina unei afecțiuni care poartă denumirea de hidrosalpinx, determinată de prezența infecției cu Chlamydia sau Gonoree, boli cu transmitere sexuală!

Despre afecțiunea de care suferă multe femei fără ca măcar să bănuiască, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică- ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Lunar, când are loc ovulația, ovarele eliberează un ovul care este preluat de către trompele uterine pentru a ajunge în uter. În timpul actului sexual, spermatozoizii eliberați de către partener sunt preluați și ei de aceleași trompe uterine pentru marea întâlnire cu ovulul, având astfel loc fertilizarea. Dacă una sau ambele trompe sunt blocate, întâlnirea dintre ovul și spermatozoid nu are loc și astfel fertilizarea și apariția embrionului devin astfel imposibil de realizat, ne-a spus dr. Vythoulkas. Sau, altfel spus, femeia suferă de hidrosalpinx, ce se manifestă prin blocarea trompelor uterine cu un lichid seros, ce blochează fertilizarea ovulului cu spermatozoidul.

Citește și:

Simptomele afecțiunii pot să lipsească sau pot cauza, în cazuri rare, dureri în zona inferioară a abdomenului și scurgeri vaginale mai accentuate. Astfel că multe femei pot să avea boala de mulți ani fără să bănuiască acest lucru. Doar întârzierea apariției unei sarcini și investigațiile amănunțite ce au loc în cazul unui diagnostic ca infertilitate pot duce la descoperirea acestei boli. Dintre principalele cauze ale acestei afecțiuni se disting infecția contactată în urma unui raport sexual neprotejat, chlamydia și gonoreea fiind cele mai des întâlnite, urmată apoi de endometrioză sau cancer tubar (ovarian), tuberculoza trompelor ori o intervenție chirurgicală urmată de o infecție.

Diagnosticul se pune fie în urma unei histerosalpingografii, a adăugat dr. Vythoulkas. Se realizează prin introducerea în colul uterin a unui tub subțire (canulă) apoi, cu ajutorul unei seringi, se introduce în uter, prin canulă, o substanță de contrast. După ce lichidul umple cavitatea uterului şi pătrunde în trompele uterine, se realizează imaginile radiografice. După obținerea acestora, tubul este scos, iar substanţa de contrast va fi absorbită rapid în sânge și se va elimina. În cazul în care pacienta are trompele înfundate, substanța de contrast nu trece de trompele uterine, arătând faptul că sunt înfundate/blocate. O altă modalitatea de a pune diagnosticul este laparoscopia, aceasta fiind și una dintre metodele de a elimina afecțiunea.

Citește și:

În cazul în care singura modalitate de a concepe o sarcină este procedura de fertilizare in vitro, se recomandă înlăturarea trompei sau a trompelor afectate.

Foto by Africa Studio

Vizionare placuta


Kudika
4 Decembrie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.