Setari Cookie-uri

Embrionul uman, acest miracol al evoluției

Bebelușul, din momentul în care este conceput, începe un voiaj miraculos, care durează aproximativ 9 luni și este plin de evenimente care te lasă cu gura căscată.

Bebelușul, din momentul în care este conceput, începe un voiaj miraculos, care durează aproximativ 9 luni și este plin de evenimente care te lasă cu gura căscată.

Viața lui începe de la o singură celulă, invizibilă pentru ochiul liber.

Dar această celulă se divide într-un număr enorm pe perioada de gestație. Greutatea acestor celule divizate este de 6 miliarde de ori mai mare decât a celulei de la care au pornit!

Deși la prima vedere pare că spermatozoidul „aleargă” după ovul, realitatea biologică arată că este invers: ovulul care „găsește” cel mai bun spermatozoid îl primește pe acesta și apoi își închide membrana, astfel încât celula masculină rămâne captivă. Apoi ovulul „distilează” cromozomii din spermatozoid, pentru schimbul genetic necesar noii vieți.

Citește și:

Studii recente arată că mai mult de o celulă spermatică poate intra în ovul, dar numai un singur spermatozoid poate intra în nucleul acestuia.

Embrionul uman este vertebrat din cele mai timpurii stadii ale concepției.

Dezvoltarea creierului copilului depinde de 3 factori: 60% de gene, 10% de dieta mamei și alți 30% de mediul din uter.

Genele sunt responsabile de legăturile dintre neuroni, dar mai intervine și starea afectivă a mamei (dacă este stresată sau nu), de stilul de viață al mamei, cu obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool.

Dispoziția afectivă a mamei influențează creierul copilului. Neurotransmițătorii și hormonii intră prin placentă în fetus și ajung la creierul acestuia. Chiar și zgomotele din exterior influențează dezvoltarea cerebrală a copilului, mai ales după săptămâna 24 de sarcină.

Citește și:

    Cele mai intense schimbări ale embrionului au loc în prima lună de după fertilizare.

    Embrionul de o lună va fi de 10 000 de ori mai mare decât celula abia fertilizată. După săptămâna 7 de sarcină, se distinge deja forma viitorului copil, cu toate organele prezente.

    Amprentele digito-palmare sunt prezente pe pielea copilului de la 2 luni de sarcină.

    Din ziua 22 sau 25 a fecundației, inima copilașului bate pentru prima dată.

    De la luna a treia de sarcină, copilul are deja corzile vocale formate, dar nu se aud sunete, pentru că în uter nu este aer.

    Copilul poate plânge sonor doar după naștere, deși el este capabil de asta și în uter.

    Începând cu luna a patra a sarcinii, copilul se dezvoltă accelerat, este văzut la ecografie sugându-și degețelele sau jucându-se cu cordonul ombilical.

    Citește și:

      Din a cincea lună, este vizibil deranjat de zgomote puternice și își poate acoperi urechile cu mânuțele.

      Din a șasea lună, copilul este aproape complet format, are senzații și este conștient de mediul din jur.

      Sistemul imunitar al fetusului începe să funcționeze din a cincea lună, dar se va dezvolta complet mult după naștere.

      Nu se știe de ce, dar fetușii de sex masculin au risc mai mare de malformații sau de placenta previa.

      În timpul vieții intrauterine, fetusul va dezvolta cam 50 de mii de neuroni pe secundă! La naștere copilul va avea 100 de miliarde de neuroni gata să fie folosiți.

      Picioarele copilului se dezvoltă ulterior mâinilor. Se pare că este motivul pentru care copiii învață să meargă la un an după naștere, dar își folosesc mânuțele imediat ce vin pe lume.

      Featured foto by FlashMovie via Shutterstock

      Vizionare placuta


      Kudika
      20 Ianuarie 2019
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.