Setari Cookie-uri

Menopauza la vârstă fertilă: Ce trebuie sa stii

Menopauza este o etapă importantă ce apare la un moment dat în viața unei femei. De cele mai multe ori, între 45-47 și 50-51 de ani. Dar ce se întâmplă atunci când menopauza se instalează la 25 de ani sau la 30, atunci când femeie este în cea mai fertilă perioadă a vieții?

Menopauza este o etapă importantă ce apare la un moment dat în viața unei femei. De cele mai multe ori, între 45-47 și 50-51 de ani. Dar ce se întâmplă atunci când menopauza se instalează la 25 de ani sau la 30, atunci când femeie este în cea mai fertilă perioadă a vieții?

Vârsta la care o femeie intră la menopauză este influențată de o mulțime de factori, cei mai importanți a fi menționați sunt cei genetici, anumite afecțiuni endocrine și hormonale, vârsta la care a debutat menstruația, stilul de viață, consumul de alcool și țigări. Despre menopauza precoce, simptome și cauze am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Menopauza înseamnă sfârșitul vieții reproductive, iar simptomele ei sunt ușor de recunoscut – încetarea menstruației pe o perioadă de 12 luni consecutive, apariția bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, uscăciune vaginală, pierderea libidoului, schimbări bruște de dispoziție, oboseală, tulburări de memorie, kilograme acumulate, stări depresive. Atunci când se instalează înainte de 40 de ani, menopauza este considerată precoce sau prematură, iar dacă depășește vârsta de 55 de ani, poartă numele de menopauză tardivă.

Citește și:

În ultimii ani, numărul femeilor care sunt afectate de menopauză precoce sau prematură, cum mai este cunoscută, este din ce în ce mai mare, ne-a spus dr. Vythoulkas. Simptomele sunt aceleași cu ale menopauzei ”clasice”, iar printre principalele cauze se numără tulburările autoimune – tiroidita autoimună sau artrită reumatică, ce afectează funcționarea corectă și ovulația, anumiți factori genetici, deficiență de ovule încă de la naștere, tratamente de chimioterapie sau radiații împotriva cancerului, colesterol mare, obezitate, infecții virale, anumite defecte cromozomiale.

Tratamentul pentru ameliorarea simptomelor menopauzei precoce constă în terapie cu hormoni, fie sub formă de pastile, fie sub formă de comprimate vaginale, geluri/creme și lubrifianți pentru a preveni uscăciunea vaginală.

Citește și:

Din păcate, apariția menopauzei precoce nu poate fi prevenită sau întârziată, astfel că multe femei cu acest diagnostic se vor confrunta cu infertilitatea, aceasta fiind și una dintre cele cauzele destul de frecvente ale infertilității de tip feminin (alături de rezervă ovariană scăzută și probleme cu endometrul). De puțin ani, a continuat dr. Vythoulkas, procedura PRP sau Platelet-rich plasma, folosită cu succes în alte ramuri ale medicinei (ortopedie, dermatologie, chirurgie estetică și stomatologie), este folosită și în ginecologie, mai precis în cazul pacientelor ce au primit diagnosticul de infertilitate. constă în prelevarea de sânge de la pacientă, prelucrarea acestei probe în laboratorul de specialitate unde o anumită categorie de celule se separă din el. Ulterior, celulele sunt injectate, fie în ovare, pentru a produce din nou material genetic, fie în endometru, care se poate îngroșa suficient cât să permită implantarea embrionului. După prelevarea probei de sânge, prelucrarea acestuia în laborator durează o zi, iar introducerea celulelor se va face în cea de-a 2-a zi. În zilele următoare se repetă analizele medicale pentru a vedea dacă organismul a răspuns la tratament și a apărut ovulația. Ulterior, femeile pot încerca să rămână însărcinate pe cale naturală sau pot opta pentru fertilizare in vitro, dacă vor să-şi mărească şansele de obține o sarcină.

Citește și:

Featured foto by Sante77777 via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
11 Martie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.