Setari Cookie-uri

5 sfaturi esențiale pentru dinți și gingii sănătoase

Este extrem de important să respecți câteva sfaturi simple pentru a avea dinți și gingii sănătoase.

De câte ori ți s-a făcut o poză și n-ai putut să zâmbești așa cum ți-ai fi dorit? O dantură sănătoasă, cu dinți aliniați și albi este visul oricui. Un zâmbet relaxat îți dă încredere în tine și te face mult mai populară în relațiile cu ceilalți. Iar zâmbetul acela sănătos pe care îl vezi în reviste nu este imposibil de obținut. Mai mult decât atât, o igienă orală riguroasă îți va oferi nu doar un zâmbet de invidiat, ci și sănătatea de care ai nevoie ca să te bucuri de viață. Poate că nu știi, dar igiena deficitară poate duce la nenumărate afecțiuni orale, la halenă, gingivită sau chiar cancer bucal. Toate sunt motive de îngrijorare și izolare socială. Iată de ce este extrem de important să respecți câteva sfaturi simple pentru a avea dinți și gingii sănătoase.

Citește și:

1. Periază-ți corect dinții

Mulți dintre noi nu știm să ne curățăm corect dantura. Nu este un motiv de rușine, însă este important să apelăm la un medic dentist care să ne arate mișcările corecte. Perii periuței de dinți trebuie să atingă dantura la un unghi de 45 de grade. Începe întotdeauna periajul de la nivelul gingiilor înspre vârful dinților, cu mișcări sus-jos sau viceversa. Când ai terminat, curăță la fel și partea posterioară a dinților. Folosește o periuță de dinți suficient de moale pentru a nu afecta gingiile. Nu uita să cureți și limba și cerul gurii, pentru a îndepărta bacteriile care provoacă mirosul neplăcut al respirației. Repetă acest procedeu în fiecare dimineață și seară.

2. Folosește ața dentară în mod regulat

Citește și:

Chiar dacă te speli cu regularitate pe dinți, o parte din bacterii nu pot fi îndepărtate. Periajul clasic curăță suprafața dinților dar rămân bacterii în spațiile dintre aceștia. Aici intervine ața dentară, pe care trebuie să o folosești cât mai des. Cu ajutorul ei poți scăpa de resturile de mâncare și alte microparticule care au rămas între dinți și pot duce la apariția cariilor. Este important să faci acest lucru măcar o dată pe zi, preferabil seara, pentru ca bacteriile să nu acționeze asupra dinților peste noapte.

3. Consumă alimente sănătoase

Te-ai gândit vreodată ce efect are gogoașa pe care tocmai ai mâncat-o asupra dinților tăi? Alimentele blamate că îți strică silueta te afectează mai mult decât crezi. Zahărul și uleiul din alimentele ultraprocesate afectează smalțul dinților și îi face vulnerabili în fața bacteriilor. Consumă așadar alimente care sunt bune pentru dinți. Printre acesta se numără nucile, unele fructe, precum merele, brânza, carnea de pui și legumele. Brânza, de exemplu, stimulează glanda salivară să producă mai multă salivă, care neutralizează acidul din gură, protejând dinții.

Citește și:

4. Evită fumatul, alcoolul și sucurile carbogazoase

Fumatul este un factor de risc pentru cancerul oral, de aceea ar trebui să îl eviți cu totul. În plus, anumite ”trucuri” pe care le facem pentru a masca mirosul de țigară, precum bomboanele mentolate sau obiceiurile asociate fumatului, precum cafeaua sau ceaiul, ne pot deteriora dinții și mai mult.

La fel de periculoase pentru dinți sunt alcoolul și băuturile carbogazoase. Acestea conțin prea mult fosfor, care interacționează cu nivelul de calciu din organism și poate conduce la carii și afecțiuni gingivale. Dacă totuși vrei să bei un suc acidulat sau alcool, folosește un pai, pentru ca băutura să nu intre în contact direct cu dinții tăi. Alternativa la sucuri și alcool o reprezintă întotdeauna apa, care te va hidrata și te va ajuta să ai dinți puternici și frumoși mult timp.

Citește și:

5. Mergi la dentist în mod regulat

Chiar dacă urmezi toate celelalte sfaturi, vizita la medicul stomatolog este esențială pentru sănătatea orală. Dentistul îți poate spune dacă ai probleme cu gingiile sau carii care trebuie tratate. Tot specialistul îți poate da sfaturi de ortodonție, în cazul în care dinții tăi nu sunt corect aliniați și trebuie să porți aparat. Un control bianual și o igienizare profesională a gurii la cabinetul stomatologic pot ține problemele dentare la distanță.

Respectă aceste cinci sfaturi simple, iar dinții și gingiile tale nu vor mai avea de suferit. În plus, de fiecare dată când ți se va face o poză vei putea zâmbi relaxată și încrezătoare, iar cei din jur vor observa asta.

Vizionare placuta


Kudika
25 Aprilie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.